U trendu

Papa osudio nepružanje pomoći izbeglicama

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja osudio je danas u tradicionalnom obracanju „Gradu i svetu“ povodom Uskrsa, sve zapadne zemlje koje mogu da pruže utočište i pomoć izbeglicama, a odbijaju da to učine i izrazio nadu da će napori za postizanje mira u Siriji uroditi plodom.

„Migranti i izbeglice koji beže od rata, gladi, siromaštva i nepravde ne smeju biti zaboravljeni. Oni su naša braća i sestre koji na svome putu često nalaze smrt, a oni koji mogu da im pruže utočište i pomoć odbijaju da to učine“, rekao je papa Franja i ponovo apelovao na razvijene zemlje, posebno one u Evropi, da ne zatvaraju svoje granice.

Papa je u svojoj poruci podržao i mirovne pregovore o Siriji, koji se vode u Ženevi.

„Neka Gospod otvori put nade našoj voljenoj Siriji, koju razaraju dugogodišnji sukobi i u kojoj se civilno društvo raspada, i neka pomogne da pregovori uspeju kako bismo mogli da ubiramo plodove mira“, rekao je on.

Poglavar se takodje pomolio za Irak, Jemen, Libiju i rešenje izraelsko-palestinskog sukoba, kao i za okončanje gradjanskog rata u Burundiju, Mozambiku, Demokratskoj Republici Kongu i u Južnom Sudanu.

Papa Franja je u svom govoru samo jedanput pomenuo Latinsku Ameriku, kontinent sa kojeg potiče, poželevši dijalog i političku saradnju u Venecueli.

Osudivši slepo nasilje terorizma, papa se pomolio za žrtve terorističkih napada u Belgiji, Turskoj, Nigeriji, Čadu, Kamerunu, Obali Slonovače i Iraku, kao i za žrtve gladi, zatvorenike, žrtve zlostavljanja i diskriminacije i sve koji pate u samoći, izolaciji i nemaju vere u sopstvenu budućnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.