U trendu

Papa posetio sirotinjski kvart u Paragvaju, završava turneju

Papa Franja danas je posetio siromašnu četvrt u Asunsionu, glavnom gradu Paragvaja,  na kraju svoje juşnoameričke turneje, čime je svojim primerom sproveo u delo poziv da se siromašni i nejaki ne ostave na marginama društva, naglasivši da katolička crkva mora da bude mesto dobrodošlice za sve, a posebno za bolesne i za grešne.

Poslednjeg dana svoje turneje po tri zemlje JuÅŸne Amerike – Ekvador, Bolivija i Paragvaj – papa Franja je ÅŸeleo da poÅ¡alje poruku mira i ohrabrenja stanovnicima naselja Banado Norte i stotinama hiljada ljudi koji su se okupili na njegovoj oproÅ¡tajnoj misi na istom močvarnom polju gde je Jovan Pavle Drugi govorio pre skoro 30 godina. 

„Koliko boli moÅŸe biti ublaÅŸeno i očaja odagnano na mestu na kome se osećamo kao kod kuće“, rekao je papa i predstavio svoju viziju crkve kao mesta gde su dobrodoÅ¡li i „gladni, ÅŸedni, stranci, goli, bolesni, zatvorenici, leprozni i bogalji“.

Bina na kojoj je odrÅŸana misa bila je sastavljena od ogromnog triptiha gde su u centru bili jezuitski simboli pape, sa jedne strane su bile slike njegovog istoimenika Svetog Franje AsiÅ¡kog, a sa druge osnivača jezuitskog reda Ignacija Lojole. Cela konstrukcija je sastavljlena kao mozaik od 40.000 klipa kukuruza, 200.000 kokosa, drugog voća i mnogo osuÅ¡enih zrna pasulja.

Umetnik Koki Ruiz je rekao ranije da je taj triptih omaş starim Guarana aboridşinima koji poštuju Majku Zemlju.

Papa Franja se sastao danas sa argentinskom predsednicom Kristinom Fernandez koja je doputovala u susedni Paragvaj da prisustvuje završnoj misi zajedno sa hiljadama njenih sugrađana.  Papa će se još sastati sa mladima i zatim večeras leti nazad za Rim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.