U trendu

Papa razgovarao s verskim liderom sunita

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja primio je danas u Vatikanu vrhovnog sunitskog verskog lidera i velikog imama kairske džamije Al-Azar, šeika Ahmeda el Tajeba s kojim je imao srdačan sastanak, deset godina posle zategnutih odnosa izmedje te dve verske zajednice, javila je agencija AP.

Privatna audijencija pape i velikog imam trajala oko pola sata, saopštila je Sveta stolica i dodala da je Franjina poruka da je današnji sastanak veoma važan.

„Oba verska poglavara su pohvalila značaj sastanka u okviru dijaloga Rimokatoličke crkve i islama“, navodi se u saopštenju.

Agencija AFP, koja je sastanak ocenila kao istorijski, javila je da su papa i veliki imam razgovarali o miru u svetu, odbijanju nasilja i terorizma i o hrišćanima na Bliskom istoku.

Sastanak predstavlja novu etapu u pomirenju dve zajednice, posle deset godina zategnutih odnosa nakon kontroverznih izjava bivšeg pape Benedikta XVI koji je povezivao islam s nasiljem.

Poslednji sastanak poglavara te dve verske zajednice održan je 24. februara 2000. godine. Tadašnji papa Jovan Pavle Drugi boravio je u Kairu i razgovarao s tadašnjim velikim imamom Muhamedom Sajedom el Tantavijem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.