U trendu

Pariz: Besplatni kursevi prve pomoći kako bi se gradjani pripremili za nove terorističke napade

Više od 3.200 stanovnika francuske prestonice učestvovaće u prvom besplatnom kursu pružanja hitne medicinske pomoći kako bi se bolje pripremili za terorističke napade u budućnosti.

Dvočasovne sesije držaće spasioci u svakom okrugu u Parizu, a njihov cilj je da učesnike obuče kako da reaguju u vanrednim situacijama. Obuci mogu prisustvovati svi Parižani stariji od 12 godina.

Besplatne kurseve odobrilo je gradsko veće u decembru, mesec dan nakon novembarskih  terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi.

„Moramo znati pet ili šest tehnika za pružanje hitne medicinske pomoći ukoliko dodje do novih terorističkih napada“, izjavio je lekar urgentne medicine Patrik Pelu.

Pelu je radio kao kolumnista, saradnik u francuskom satiričnom časopisu „Šarli Ebdo“ i bio je jedan od prvih ljudi koji su ušli u redakciju ovog časopisa nakon masakra koji se dogodio 7. januara prošle godine.

U napadu na redakciju tog lista ubijeno je 10 novinara, medju kojima i glavni i odgovorni urednik, kao i dvoje policajaca.

Napadači su upali u prostorije francuskog lista nakon objavljivanja satirične karikatura proroka Muhameda.

U novembarskim terorističkim napadima u okolini stadiona, nekoliko restorana i kafića i koncertnoj dvorani Bataklan u Parizu poginulo je 130 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar