U trendu

Pariz suočen sa najvećim zagadjenjem ove decenije

Pariz je uveo kontroverzna ograničenja u saobraćaju, suočen sa najgorim zimskim zagadjenjem ove decenije.

Gradska skupština zabranila je kretanje polovini automobila, a javni prevoz je besplatan treći dan uzastopno.

Slična šema biće primenjena u Lionu u petak, a zagadjenje je pogodilo različite regione Francuske, uključujući i dolinu Rone.

Samo vozilima sa parnim brojem na tablicama dozvoljeno je kretanje u četvrtak u glavnom gradu Francuske i okolnim predgradjima.

Zabranu nisu poštovali mnogi vozači tokom prva dva dana, dok je poremećaj u službama prevoza doprineo konfuziji i pojačao politička prepucavanja.

Liderka desničara za region Pariza Valeri Pekres tražila je obustavu zabrane dok se ne reše problemi na lokalnoj železničkoj mreži.

Prema podacima „Erparifa“, tela koje se bavi zagadjenjem u Parizu, tokom prva dva dana ograničenja saobraćaja emitovanje izduvnih gasova smanjeno je izmedju pet i deset odsto, prvenstveno zbog toga što je samo polovina vozača poštovala zabranu. Nesavesnim vozačima preti kazna izmedju 22 i 75 evra ukoliko ignorišu pravilo.

Iznamljivanje bicikala i elektronskih automobila, kao i vožnja metroom i autobusima u Parizu i danas će biti besplatni.

Lokalne vlasti na severu Francuske smanjile su maksimalne dozvoljene brzine na većini puteva, apelujući na vozače da dele prevoz, dok je gradjanima naredjeno da ne pale vatru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.