U trendu

Parlamentarna skupština Saveta Evrope u četvrtak o Kosovu

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) raspavljaće u četvrtak o stanju ljudskih prava na Kosovu.

U nacrtu rezolucije koju je pripremio španski poslanik Augustin Konde navodi se da Savet Evrope nastavlja da se odnosi prema Kosovu  u skladu sa statusnom neutralnošću, kao i da 13 država članica najveće panevropske organizacije nije priznalo kosovsku nezavisnost.

Izvestilac PSSE  sa žaljenjem konstatuje da politička nestabilnost ugrožava rad kosovskog parlamenta, što dokazuje nemoć glavnih političkih aktera da postignu konstruktivan dijalog o ključnim pitanjima.

U izveštaju, o kom će se poslanici iz 47 zemalja članica izjašnjavati u četvrtak, osudjuje se nasilje u skupštini Kosova kojim se urušava poverenje gradjana u demokratske institucije.

PSSE posebno pozdravlja usvajanje ustavnog amandmana kojim je omogućeno formiranje Specijalnog suda za ratne zločine koji će ispitati navode iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima i druge ratne zločine počinjene na teritoriji Kosova,  navodi se u nacrtu teksta rezolucije.

U izveštaju se konstatuje da na teritoriji Kosova dolazi do etnički inspirisanih incidenata i pozivaju se vlasti u Prištini da zaustave napade na pripadnike manjina i njihovu kulturnu baštinu. Predstavnici Beograda i Prištine pozivaju se da nastave dijalog o normalizaciji odnosa koji se odvija pod okriljem EU.  Kosovske vlasti pozivaju se da u potpunosti primene sve dogovoreno u Briselu, posebno sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Izvestilac PSSE za Kosovo skreće pažnju na endemsku korupciju koja je zahvatila sve oblasti društva na Kosovu. Vlasti u Prištini pozivaju se da onemoguće bilo kakav politički uticaj na rad suda i tužilaštva, kao i da pomognu sprovodjenje istraga o ratnim zločinima i uspostave efikasan sistem za zaštitu svedoka.

Potrebna je zaštita prava etničkih manjina na Kosovu kroz ekonomsku integraciju, posebno kroz uključivanje kosovskih Srba u sistem pravosudja, javne administracije i javna preduzeća, navodi se u izveštaju.

„Predsednica Kosova i zamenik ministra spoljnih poslova informisali su me da Kosovo želi da podnese zahtev za punopravno članstvo u SE početkom ove godine“, navodi se u izveštaju španskog poslanika.

Konde navodi da nije imao priliku da razgovara sa vlastima u Prištini da li će odbacivanje kandidature Kosova za članstvo u UNESKO uticati na pažljivije razmatranje odluke da li i kada planiraju da podnesu zahtev za punopravno članstvo u Savetu Evrope.

„PSSE ima samo savetodavnu ulogu u procesu prijema novih članova, dok konačnu ulogu o tome da li će neka zemlja postati punopravna članica SE donosi Komitet ministara. Uobičajno je da se ovakva odluka donosi konsenzusom, ali znamo da 13 država članica SE nije priznalo Kosovo kao nezavisnu državu, pa je ishod krajnje neizvestan“, napisao je on.

U izveštaju se navodi da je Kosovo već postalo punopravni  član pojedinih tela SE, medju kojima Venecijanska komisija i Razvojna banka SE. 

Izvestilac PSSE zalaže se za bolju saradnju sa skupštinom Kosova, uz uslov da se u delegaciji nadju i predstavnici nacionalnih manjina, a ne samo vlasti i opozicije, kao što je do sada bio slučaj. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.