U trendu

Patike u bojama izraelske zastave izazvale buru

Ljutite reakcije objavljene su na palestinskim vebsajtovima zbog vesti da je sportska kompanija Ribok dizajnirala patike povodom 68. godišnjice nezavisnosti Izraela, a potom je usledila radost jer je javljeno da je kompanija odustala od takve odluke.

Ispostavilo se zapravo da Ribok nije ni dizajnirao takve patike i čitava priča završila se na jednom jedinom paru, privatno dizajniranom kako bi se sakupio novac u dobrotvorne svrhe, javljaju izraelski mediji.

Fotografije patika u bojama izraelske zastave i sa natpisom na peti „Izrael 68“ uveliko su objavljivane preko interneta.

Navedeno je da su namenjene kolekcionarima i da se puštaju u prodaju samo jednom. Medjutim, Ribok je saopštio da ne stoji iza toga i da su to netačne informacije.

Antiizraelski aktivisti su prethodno izrazili svoje protivljenje inicijativi, optužujući Ribok da podržava ugnjetavanje Palestinaca.

Kompanija čiji je vlasnik nemački Adidas je brzo objavila saopštenje da bi „Ribok želeo da se distancira od obuće“.

„Patike su bile inicijativa jednog od naših partnera. Mi ne podržavamo tu inicijativu. Naš partner je odustao od plana da prodaje patike na aukciji. Ribok veruje u ujedinjujuću moć sporta. Naš glavni fokus i prioritet je da inspirišemo ljude svuda da budu najbolji u svemu…“, navedeno je u saopštenju.

Propalestinski sajtovi i društvene mreže brzo su objavile da Ribok neće proizvoditi kontroverzne patike.

Na sajtu Eletronske intifade naglašeno je da je Ribok „otkazao i odbacio specijalno izdanje patika povodom proslave onoga što Izrael zove svojim Danom nezavisnosti“.

Na sajtu je takodje navedeno da je razlog za distanciranje Riboka od inicijative rezultat straha od kampanje Bojkota, deinvetiranja i sankcija koja se vodi protiv Izraela i s kojom bi mogao da se suoči ako podržava tu zemlju, kao i od „ozbiljnog kršenja medjunarodnog prava“.

Raša tudej je objavila da je Ribok objasnio da ne dozvoljava politizaciju svoje sportske odeće i obuće, i da se uzdržava od povezivanja svojih proizvoda sa nacionalnim amblemima. Isti medij je potom podsetio na ranije Ribok patike sa američkim i britanskim zastavama.

Izvori bliski kompaniji su rekli za izraelske medije da je čitava afera rezultat greške izraelskog predstavništva kompanije i da je patike dizajnirao privatan dizajner, a ne Ribok.

Direktor Riboka u Izraelu Moše Sinaj izjavio je da postoji opcija da se dizajniraju Ribok patike, da se oboje po želji i stavi natpis. Jedan Izraelac je tako dizajnirao patike povodom Dana nezavisnosti.

„Mislilo se da je dobro promovisati to, ali se pokazalo pogrešnim“, rekao je Sinaj.

„Sada je čitav svet ljut na nas iz različitih razloga. S jedne strane se postavlja pitanje zašto se mešamo u politiku, a s druge strane dobijamo zahteve za kupovinu. Mi smo apolitični, prema svakom se odnosimo isto i sa naše tačke gledišta ohrabrujemo sportiste iz celog sveta“, dodao je on.

Dizajner patika Doron Priluk rekao je da nije mogao da veruje buri koja je usledila zbog njegove kreacije.

„Išli smo na medjunarodni Ribokov vebsajt. Tamo postoji opcija da sam dizajniraš patiku. Mi smo je dizajnirali prilično jednostavno, plavo-belu sa natpisom Izrael 68. na engleskom. Kreirali smo samo jedan par, nameravali smo da ga prodajemo na aukciji i da novac poklonimo organizaciji koja pomaže ljudima sa mentalnim invaliditetom da se integrišu u takozvanu Krosfit (Cross fit) zajednicu preko vežbi i treninga“, izjavio je Priluk.

„Nema mesta za politiku ovde, to nije bilo neko političko saopštenje, ali na nasreću završilo se kako se završilo. Ribok podržava sport u mnogim zemljama. Postoje čitave edicije patika sa zastavama Rusije i SAD. To čak nije ni bila edicija, samo jedan par koji sam ja dizajnirao. Čim se pojavi par (obuće) u bojama izraelske zastave sa natpisom Izrael nastaje galama. OK navikli smo na to“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.