U trendu

Patrijarh Kiril na putu za Kubu

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril krenuo je danas na Kubu gde je za sutra predvidjen istorijski sastanak s poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom, javila je agencija Frans pres.
To će biti prvi sastanak poglavara dveju najvećih hrišćanskih crkava posle skoro hiljadugodišnje podele hrišćanstva na istočnu i zapadnu crkvu.

Ruska televizija prikazala je snimke patrijarha Kirila koji ulazi u avion na aerodromu Vnukovo u Moskvi.

„To će biti dug i težak put koji zahteva fizičku i duhovnu snagu“, rekao je Kiril koji će u Južnoj Americi boraviti 11 dana.

U nedavnom zajedničkom saopštenju, Vatikan i Ruska pravoslavna crkva su navele da će susret biti „važna faza u odnosima dve crkve“. Obe strane se nadaju da će to istovremeno biti „znak nade za sve ljude dobre volje“.

Istovremeno su Vatikan i ruska crkva pozvali sve hrišćane da se „mole Bogu da blagoslovi susret koji bi mogao da ima dobre rezultate“.

Predvidjeno je i da poglavari dve crkve potpišu zajedničku deklaraciju.

Posle sastanka u Havani, papa kreće u posetu Meksiku, gde će boraviti do 18. februara.

Sastanak pape i ruskog patrijarha pozdravio je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej ocenivši da je takav dijalog „poželjan“.

„Svaki kontakt i dijalog je poželjan, moglo bi se reći i očekivan…Bilo je normalno da se taj susret dogodi i dobro je što do njega dolazi“, rekao je patrijarh Irinej u intervjuu za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, papa Franja je odavno želeo uspostavljanje kontakata sa pravoslavnima.

„U takvim okolnostima carigradski patrijarh je taj koji, u ime pravoslavnih, preduzima prve korake, ali s obzirom na ulogu i značaj susreta i na problem koji postoji izmedju rimske i Ruske pravoslavne crkve normalno je da dodje do susreta pape i patrijarha moskovskog, uz nadu da će se u budućnosti iznaći najoptimalnije rešenje“, kazao je patrijarh Irinej.

Papa Franja i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril sastaće se sutra na Kubi što se dočekuje kao istorijski susret poglavara dve crkve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.