U trendu

Pentagon obustavio kupovinu ruskih helikoptera MI-17

Grupa članova Kongresa objavila je juče da je Pentagon zvanično prekinuo dalju kupovinu ruskih helikoptera Mi-17 i da će u budućnosti kupovati samo helikoptere UH-60A „blek houk“ američke firme „Sikorski“.

Kako su saopštili članovi Kongresa, Pentagon ih je informisao da nameravaju da umesto ruskih Mi-17 za avganistansku vojsku modernizuju 53 helikoptera UH-60. Američka vojska će dobiti novih 60 UH-60Ms.

„Nakon napora senatora Ričarda Blumentala, senatora Krisa Merfija i poslanika Kongresa Roze Delauro, Ministarstvo odbrane namerava da prekine zavisnost od helikoptera napravljenih u Rusiji, koje koriste avganistanske snage nacionalne odbrane i bezbednosti.

Ministarstvo odbrane namerava da pređe na proizvedene u državi Konektikat helikoptere ’blek houk‘“, navodi se u saopštenju članova kongresa iz Konektikata.

Navedeno je da senator Blumental nazvao ovakvu odluku „odavno sazrelim korakom“. On je nazvao kupovinu ruskih helikoptera apsurdnom i rekao da je treba prekinuti.

Merfi i Delauro su takođe u svojim izjavama pomenuli nesuglasice sa Rusijom o Siriji i Ukrajini i pozdravili nameru Pentagona.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar