U trendu

Pentagon priznao da je greškom provalio u bolnički komples u Kunduzu

Američka vojska priznala je danas da je oklopno vozilo sa američkim vojnicima namerno proletelo kroz zatvorenu kapiju kompleksa koji vode Lekari bez granica  u severnom Avganistanu gde su 22 osobe ubijene dve nedelje ranije u američkom vazdušnom napadu. 

Portparol Pentagona, mornarički kapetan Džef Dejvis, rekao je da je avganistansko oklopno vozilo u kome su bili američki vojnici proletelo kroz kapiju kasno u četvrtak da bi ušlo u kompleks, pogrešno verujući da u njemu više nije bilo osoblja humanitarne organizacije Lekari bez granica (MSF). 

Dejvis je rekao da je poseta bila da bi se procenila šteta naneta zgradi u napadu 3. oktobra koji je izvedena iz američkog aviona AC-130. Poseta je bila u okviru procesa utvrdjivanja da li treba platiti odštetu, rekao je on.

On je rekao da je vozilo proletelo kroz kapiju i da nije trebalo to da uradi, već da je trebalo da se koordiniše dolazak unapred, kao da će osigurati da se kapija popravi. 

Rekao je da je osoblje Lekara bez granica bilo prisutno u kompleksu i da „razumljivo nisu bili srećni što smo provalili unutra“. 

On je objasnio da je prilikom prethodne posete tom kompleksu bilo aktivnih borbi u toj oblasti, granatiranja i pucanja i zbog toga ovog puta iz bezbednosnih razloga nisu stali da otvore kapiju, verujući da unutra nema osoblja iz grupe Lekara bez granica. 

Incident je prekršio sporazume sa istražiteljima da će Lekarima bez granica biti unapred najavljene takve posete.

„Njihova nenajavljena i nasilni dolazak oštetio je imovinu, uništio potencijalne dokaze i izazvao stres i strah“, navela je ova nevladina organizacija u saopštenju prošle nedelje.

Dejvis je rekao da se očekuje da će tim koji procenjuje situaciju sa žrtvama napada od 3. oktobra objaviti izveštaj u Kabulu do sredine ove nedelje. 

On je rekao da se oni bave samo usko pitanjem da li je bilo civilnih žrtava i ako ih je bilo da li su oni posledica američkog vazdušnog udara. Neće se baviti, kako je rekao, time ko je kriv za napad na bolnicu, za koji je američka vojska navela da je napravljen greškom. Takvi detalji biće utvrđeni u odvojenoj detaljnijoj istrazi, a preliminarni rezultati bi mogli da budu objavljeni za dve nedelje, rekao je Dejvis.  

U napadu na bolnicu u gradu Kunduzu, na severu Avganistana, ubijeno je 10 pacijenata i 12 zaposlenih u Lekarima bez granica. Još dvoje članova njihovog osoblja se sada veruje da su poginuli, navela je ta grupa. 

Predsednik SAD Barak Obama izvinio se zbog napada koji se dogodio dok su avganistanske snage borile protiv talibanskih pobunjenika. Talibani su zauzeli Kunduz 28. septembra i kratko držali grad dok ih nisu potisnule avganistanske snage uz pomoć vazdušne podrške SAD.

Dejvis je rekao da je grad velikim delom ponovo pod kontrolom avganistanske vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.