U trendu

Pentagon razmatra zaštitu pobunjenika koje su obučile SAD

Pentagon razmatra da li bi SAD trebalo da upotrebe vojnu silu da zaštite sirijske pobunjenike koje su SAD obučile i opremile, a mogu biti meta napada ruskih aviona.

Visoki američki politički i vojni zvaničnici razmatraju složena pravna i spoljnopolitička pitanja, i procenjuju rizik od upotrebe sile u odgovoru na moguć ruski napad, rekli su izvori. 

Lideri Pentagona su stalno govorili da SAD moraju da preduzmu korake da zaštite pobunjenike koji su prošli američku obuku, jer će biti mnogo teže regrutovati neproverene borce. Sekretar za odbranu Eš Karter je marta ove godine rekao novinarima da su SAD dužne da ih podrže, „i radimo na tome kakva podrška bi to bila i u kojim okolnostima“.

Američki zvaničnici su kasnije objasnili da će pobunjenici koje su obučile SAD, dobiti podršku iz vazduha u slučaju da ih napadne vojska „Islamske države“ ili sirijska vladina vojska. Za sada ta zaštita se odnosi na samo oko 80 sirijskih pobunjenika obučenih u SAD, koji su se vratili u Siriju i bore se u svojim jedinicama.

Politika SAD je do sada bila veoma specifična: nije se bavila potencijalnim napadom ruskih aviona, i ne obuhvata sirijske pobunjenike koji nisu prošli američku vojnu obuku, iako su saveznici SAD.

Karter je ove nedelje odbio da raspravlja o tom problemu kada je upitan o tome. Ali, američki zvaničnici su priznali da je to jedno od pitanja koje je postavljeno tokom rasprave o odgovoru vlade SAD na ono što je sekretar za štampu Bele kuće Džoš Ernest opisao kao rusku „nediskriminativnu vojnu operaciju protiv sirijske opozicije“.

Ključni problem je mogućnost da SAD budu uvučene u posredni rat s Rusijom u slučaju da ruski avioni pogode umerene sirijske pobunjenike koje je američka vojska obučila i opremila.

Zvaničnici o tome govore pod uslovom da im se ne objave imena.

Napetost između SAD i Rusije se povećala zbog ruskih avionskih napada koji očigledno služe jačanju sirijskog predsednika Bašara Asada jer su im meta pobunjenici – možda i neki koji su saveznici SAD, a ne borci „Islamske države“ koje je Moskva obećala da će napadati.

SAD i njihovi saveznici su pozivali Rusiju da odmah obustavi napade na sirijsku opoziciju i da se fokusira na borbu protiv vojske „Islamske države“, rekavši da će akcije Moskve „samo razgoreti ekstremizam i radikalizaciju“.

Pentagon je u četvrtak imao prvi razgovor s ruskim zvaničnicima u nastojanju da se izbegne bilo kakva neželjena američko-ruska konfrontacija dok se napadi iz vazduha nastavljaju u Siriji. Tokom video konferencije, Elisa Slotkin koja je predstavljala SAD, izrazila je američku zabrinutost što Rusija gađa oblasti u kojima je malo ili nimalo snaga „Islamske države“. Slotkin je vršiteljka dužnosti pomoćnika sekretara za odbranu SAD, zadužena za međunarodne poslove bezbednosti.

Američka strana je predložila korišćenje posebnih međunarodnih radio-frekvencije za pozive vojnih pilota u slučaju opasnosti dok lete iznad Sirije, ali ni o tome ni o drugim predlozima nije rečeno više.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.