U trendu

Peskov: Na Krimu su oteti građani Ruske Federacije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je danas da kaže da li postoji mogućnost razmene ruskih vojnika za koje Moskva tvrdi da su ih kidnapovali pripadnici ukrajinske bezbednosne službe na Krimu.

„Za sada, ne mogu da odgovorim na to pitanje. Činimo sve što je potrebno u ovoj situaciji. Oni su građani Ruske Federacije i u ovom slučaju to je glavna stvar“, rekao je Peskov na pitanje novinara, javlja Tas s.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije danas da je ukrajinska obaveštajna služba, za koju kaže da je kidnapovala dva ruska vojnika na Krimu, time izvela provokativan potez protiv ruskih građana na ruskoj teritoriji, javila je ruska agencija.

Dok Moskva tvrdi da su ruski vojnici oteti na Krimu, Kijev tvrdi da su ti vojnici dezerteri ukrajinske vojske i da su u ponedeljak privedeni na teritoriji pod kontrolom Ukrajine, preneo je Rojters.

Peskov je danas novinarima rekao i da Moskva ima pravo da obezbedi svoje granice s obzirom na vojno jačanje NATO-a na ruskim granicama, javlja Tas s.

Upitan kako komentariše raspoređivanje ruskih raketnih sistema u reginu Kaljiningrada, Peskov je rekao da „Rusija čini sve što može kako bi ozbedila svoje granice uzevši u obzir akcije NATO-a“.

„Ta alijansa je agresivan blok, tako da Rusija preduzma potrebne korake. U tom smislu, ima suverena prava da preduzme sve mere na svojoj teritoriji“, istakao je portparol Kremlja.

On nije odgovorio da li su raketni sistemi već raspoređeni u regionu i da li će tamo biti trajno raspoređeni.

Peskov je danas rekao i da Kremlj pomno prati predizbornu predsedničku kampanju u Francuskoj, istakavši da odnosi između dve zemlje mogu biti i dublji nego što su trenutno.

Takođe, najavio je da će ruski predsednik Vladimir Putin održati godišnje obraćanje Federalnoj skupštini 1. decembra, dok će Putinova godišnja konferencije za novinare uslediti u drugoj polovini decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar