U trendu

Pismo kraljice Elizabete druge prodato na aukciji

Pismo koje je napisala britanska kraljica Elizabeta Druga 1947, kada je bila 21-ogodišnja princeza i u kome govori o svom prvom susretu sa svojim budućim suprugom Filipom, prodato je na aukciji za 14.400 funti (18.500 evra).

Pismo na dve strane napisano 1947, nekoliko meseci pre nego što će se Elizabeta udati za Filipa, upućeno je autorki Beti Šu koja je pisala knjigu o princezinoj svadbi. Elizabeta je u četvrtak napunila 90 godina, a njen suprug Filip puni 95. godina u junu.

„Koliko se sećam prvi put sam srela Filipa u Koledžu kraljevske mornarice u Dartmutu u julu 1939. godine, neposredno pre rata. Možda smo se susreli na krunisanju ili svadbi vojvotkinje od Kenta, ali se više ne sećam“, piše Elizabeta koja je postala kraljica 2. juna 1953.

„Ja sam imala 13 godina, a on 18 i bio je kadet. Ušao je u mornaricu početkom rata i vidjala sam ga vrlo retko kad bi dolazio na odsustvo, dva ili tri puta godišnje“, piše u pismu koje je kupio jedan britanski privatni kolekcionar na aukciji kuće Čipenhem (Chippenham Auction Rooms) na na jugozapadu Engleske.

U pismu Elizabeta piše o svojoj vezi sa Filipom, tada princom od Grčke i Danske.

„Oboje obožavamo da igramo“, piše ona u pismu i govori o tome kako je često posećivala londonske diskoteke. Ona takodje deli Filipovu ljubav za sportske trke.

Elizabeta Druga, čija popularnost je na vrhuncu, nikad nije davala intervjue.

Zvanični sajt britanske monarhije samo navodi da ona još jaše i da je kroz palatu prošlo 30 korgi pasa, koji su omiljena kraljičina rasa. Na osnovu retkih detalja koji iscure od članova njene posluge saznaje se da ona prati prognoze za konjske trke u časopisu Sporting lajf, da pije koktel s džinom i diboneom i rešava ukrštene reči.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar