U trendu

Pjongjang ispalio podmorsku balističku raketu

Severna Koreja ispalila je danas podmorsku balističku raketu u blizini svoje severoistočne obale, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Incident se dogodio u blizini severnokorejskog obalskog grada Sinpoa, gde su južnokorejski stručnjaci ustanovili da Pjongjang razvija sistem podmorskih balističkih raketa, ali u saopštenju nije navedeno koliko daleko je odleteo projektil niti gde je završio.

Severna Koreja je za proteklih nekoliko nedelja ispalila u more više raketa i artiljerijskih projektila u znak protesta zbog izvodjenja vojnih vežbi američkih i južnokorejskih snaga i pooštravanja medjunarodnih sankcija Pjongjangu zbog testiranja nuklearnog programa i lansiranja raketa dugog dometa.

Stručnjaci smatraju da su vojne akcije Pjongjanga povezane sa kongresom severnokorejske Komunističke partije koji će se održati idućeg meseca u cilju ojačanja pozicije vodje Kim Džong Una na čelu države, kao i da Pjongjang ulaže dodatne napore da narodu Severne Koreje demonstrira vojne potencijale zemlje kako bi prikrio slab učinak vlasti na ekonomskom planu.

Bezbednosne procene pokazale su i da bi lansiranje podmorskih balističkih raketa moglo biti opasno jer je projektile ispaljene sa podmornica teže uočiti pre nego što pogode cilj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.