U trendu

Pjongjang: Severnokorejski dezerter je „ološ i kriminalac“

Severna Koreja saopštila je danas da je visoki severnokorejski diplomata koji je nedavno prebegao u Južnu Koreju „kriminalac i ološ“, javlja AP.

Zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA optužila je Seul da odluku Taea Jong Ho, koji je nekada bio na diplomatskom položaju u severnokorejskoj ambasadi u Londonu, da prebegne u Južnu Koreju koristi za propagandu usmerenu na vređanje rukovodstva u Pjongjangu.

KCNA, takođe, optužuje britansku vladu da je ignorisala međunarodni protokol time što je odbacila, kako navodi severokorejska agencija, zahteve da se Tae izruči Pjongjangu, već ga je umesto toga predala Seulu.

KCNA nije navela Taea po imenu, ali je istakla da je Severna Koreja naložila „beguncu“ koji je tada radio u ambasadi u Britaniji, da se vrati u Pjongjang u junu kako bi bio podvrgnut istrazi za niz zločina, uključujući proneveru vladinih fondova, odavanje državnih tajni i seksualne napade na maloletnu osobu.

U izveštaju agencije se kaže da je „Tae trebalo da bude pravno kažnjen za zločine koje je počinio, ali je odbacio otadžbinu koja ga je podigla, pa čak i svoje roditelje i braću, bežeći i misleći samo kako će sebe da spase“.

Dalje se navodi kako je begunac „ološ koji nema čak ni osnovni nivo lojalnosti niti čak trunku savesti i morala koje mora da ima svako ljudsko biće“.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje je u sredu saopštilo da je Tae, koji je prebegao u tu zemlju, bio drugi najviše rangirani severnokorejski zvaničnik u ambasadi u Londonu i da je najviši diplomata iz Severne Koreje koji je prebegao u Južnu Koreju.

U saopštenju Ministarstva u Seulu se kaže da je Tae odlučio da prebegne zato što se gnuša severnokorejskog lidera Kim Džong-una, vapi za demokratijom u Južnoj Koreji i brine za budućnost svoje dece, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar