U trendu

Pjongjang sprema nuklearnu i probu rakete srednjeg dometa

Severna Koreja se sprema za drugi pokušaj lansiranja novog projektila srednjeg dometa posle neuspelog pokušaja pre 10 dana, javili su južnokorejski mediji, a predsednica Južne Koreje Park Geun-Hje rekla je da je Pjongjang završio pripreme za petu nuklearnu probu.

Proteklih nedelja raste zabrinutost da Severna Koreja priprema petu nuklearnu probu uoči značajnog kongresa vladajuće partije koji se inače retko održava, a planiran je za maj mesec.

„Procenjujemo da su oni (Severnokorejci) završili pripreme za petu nuklearnu probu i da mogu da je izvedu kad god odluče“, rekla je predsednica Park tokom sastanka sa urednicima domaćih medijskih organizacija, prenosi AFP.

Ukoliko Severna Koreja zaista izvede i petu nuklearnu probu, to bi bio dramatični akt prkosa pred oštrim sankcijama UN koje su joj nametnute posle nedavne nuklearne probe u januaru, ocenjuje francuska agencija.

Park je upozorila da će odgovor međunarodne zajednici biti brz i oštar.

Ranije danas, južnokorejski mediji su javili da se Severna Koreja sprema i za drugi pokušaj lansiranja novog projektila srednjeg dometa, a svaka takva proba bila bi dodatni šamar međunarodnoj zajednici nakon što je Savet bezbednosti UN prošlog vikenda osudio probno ispaljivanje balističkog projektila sa podmornice.

Postojeće rezolucije UN zabranjuju Severnoj Koreji upotrebu bilo koje tehnologije balističkih projektila, podseća AFP.

Prema neidentifikovanim vladinim izvorima na koje se poziva agencija Jonhap, južnokorejska vojska „uočava znake koji ukazuju da će Severna Koreja verovatno ispaliti projektil Musudan u bliskoj budućnosti“.

Veruje se da Musudan ima domet između 2.500 i 4.000 kilometara i da bi u slučaju donjeg dometa mogao da pogodi ciljeve u čitavoj Severnoj Koreji i Japanu, a u slučaju gornjeg dometa i do američkih vojnih baza na ostrvu Gvam. Taj projekitil još nikada nije uspešno testiran.

Probno lansiranje 15. aprila završeno je po oceni Pentagona kao kastastrofalni promašaj, jer je raketa izgleda eksplodirala par sekundi posle lansiranja.

Prema agenciji Jonhap, Severna Koreja je spremila dva projektila Musudan, ali je lansiranje drugog odloženo.

„Taj projektil je sada spreman za lansiranje,“ navode izvori južnokorejske agencije.

Predstavnik južnokorejskog Ministarstva odbrane nije želeo da potvrdi vest o predstojećoj probi na redovnom brifingu za novinare, rekavši da nema obaveštajne podatke o tome.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.