U trendu

Plan EU za izbeglice kao kap vode u okeanu

Plan Evropske komisije za raspodelu izbeglica po zemljama članicama doveo je do nove podele u EU – dok se deo zemalja protivi bilo kakvim obavezama, u Nemačkoj ukazuju da je 160.000 izbeglica predviđenih planom Brisela tek kap vode u okeanu i prvi korak.

Nemačka, predvodnica velikodušne politike prihvata izbeglica, saopštila je danas da je od početka godine registrovala 450.000 izbeglica, od čega 37.000 samo u prvoj sedmici septembra.

„To jasno ukazuje da je raspodela 160.000 izbeglica u Evropi samo prvi korak ukoliko želimo da ostanemo srdačni. Možemo reći i da je to samo kap vode u okeanu“, istakao je vice-kancelar Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel).

Nemačka ove godine očekuje 800.000 tražilaca azila, što je rekord u Evropi i četiri puta više nego prethodne godine.

Berlin je, kao i Pariz, zato zdušno pozdravio nastup predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koji je juče zatražio od Evropljana „hrabrost“ i „humanost“, kao i dogovor o raspodeli 160.000 izbeglica, ali su neke druge zemlje, poput Mađarske, čiji je odnos prema izbegličkoj krizi već ozloglašen, odmah iskazale negativan stav prema incijativi za zajedničku gostoljubivost.

Mađarska vojska tako je nastavila sa vojnim manevrima na jugu zemlje da bi se pripremila za enventualnu misiju kontrole granica sa Srbijom nakon što ovog meseca stupi na snagu novi zakon koji to omogućava.

„Naš posao je da uradimo sve da bi se Mađarska odbranila“, izjavio je za televiziju general Tibor Benko.

Problemi se međutim beleže i na severu Evrope, pa je tokom prethodnih dana u centru pažnje bila Danska, koja je blokirala put izbeglica, da bi danas objavila da ih više neće sprečavati da odu u Švedsku i u druge nordijske zemlje.

Danska železnička kompanija DSB takođe je saopštila da je u izvesnoj meri nastavljen železnički saobraćaj između Nemačke i Danske.

Na ovaj korak Danska se odlučila u kontekstu sve većeg broja izbeglica koje dolaze iz Nemačke, a odbijaju da se prijave za azil u Danskoj, jer žele da odu u Švedsku, Finsku i Norvešku, dok su danske vlasti inicijalno insistirale da se migranti moraju registrovati u toj zemlji.

„Ne možemo zadržavati strance koji ne žele da traže azil (u Danskoj)“, izjavio je šef policije Jens Henrik Hejbjerg (Hoejbjerg), rekavši da je jedino rešenje da se izbeglice puste da odu.

Od nedelje je prema podacima vlasti najmanje 3.200 migranata ušlo u Dansku, a oko 400 je zatražilo azil, dok su mnogi rekli da žele da odu u Švedsku, Norvešku ili Finsku jer tamo imaju rodbinu ili veruju da su uslovi za tražioce azila bolji.

Švedska je, uz Nemačku, jedna od najpoželjnijih destinacija za izbeglice, pre svega sirijske, koje su sigurne da će dobiti boravišne dozvole, dok je Danska manje privlačna jer odobrava samo privremeno pravo boravka, otežava porodično okupljanje i smanjuje socijalna davanja za novopridošle izbeglice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.