U trendu

Počela „bitka svih bitaka“ za oslobađanje Mosula, trajaće nedeljama (video)

Irački premijer Hajder el Abadi objavio je da je ove noći počela operacija za oslobođenje Mosula.

„Došlo je vreme za pobedu i operacija za oslobođenje Mosula je počela“, poručio je Abadi u obraćanju na državnoj tv stanici „Irakija“.

„Danas proglašavam početak ove pobedničke operacije koja će vas osloboditi od nasilja i terorizma Islamske države“, istakao je irački premijer, obraćajući se stanovnicima Mosula, prenela je agencija AFP.

Mosul je poslednje veliko uporište Islamske države u Iraku u kom je pre sukoba živelo oko dva miliona stanovnika.

Irački zvaničnici su ranije naveli da će u operacija biti sprovedena uz podršku SAD iz vazduha, kurdskih bezbednosnih snaga i šiitskih i sunitskih neregularnih jedinica.

Mosul je u „samom srcu“ samoproklamovanog kalifata takozvane Islamske države od 2014. godine.

SAD će podržati Irak „u teškoj bici koja sledi“

Ministar odbrane SAD Eš Karter kaže da su njegova zemlja i ostatak međunarodne koalcije na čelu s američkom vojskom spremni da podrže Irak „u teškoj bici koja sledi“.

Karter je to izjavio juče nakon što je Bagdad objavio početak ofanzive za ponovno zauzimanje grada Mosula iz ruku Islamske države, prenosi Rojters.

„Ovo je odlučni trenutak u kampanji koja bi trebalo da Islamskoj državi nanese trajan poraz. Mi smo uvereni da će naši irački partneri pobediti u borbi protiv zajedničkog neprijatelja i osloboditi Mosul i ostatak Iraka od Islamske države“, naveo je Karter.

General SAD: Bitka za Mosul trajaće nedeljama, moguće i duže

Glavnokomnadujući međuanrodne koalicije na čelu sa SAD koja se bori protiv Islamske države, američki general Stiven Taunsend, smatra da će operacija koju su iračke snage pokrenule za oslobođanje grada Mosula trajati nedeljama, a „moguće i duže“.

Taunsend je upozorio da bi ponovno osvajanje poslednjeg velikog uporišta Islamske države u Iraku moglo da potraje, prenosi AFP.

„Ova operacija za preuzimanje kontrole nad drugim po veličini gradom u Iraku verovatno će trajati nedeljama, verovatno duže, saopštio je americki general.

Agencija podseća da je irački premijer Hajder al Abadi ranije danas najavio početak dugo očekivane operacije.

„Ovo bi mogla da bude duga i teška bitka, ali Iračani su se spremili za nju i mi ćemo stati uz njih“, naveo je Taunsend.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar