U trendu

Počelo sudjenje četvorici Britanaca za pripremanje terorističkih dela

Sudjenje četvorici Britanaca inspirisanih pozivima Islamske države da se ubiju „nevernici“, koji su planirali da iz kola ubijaju policajce, vojnike ili civile na ulicama Londona, počelo je danas u Londonu. 

Njih četvorica opuženi su da su planirali ubistva i pripremali teroristička dela. Oni negiraju optužbe.  

Muškarci stari izmedju 21 i 26 godina optuženi su za nabavku pištolja, prigušivača u okviru planova sprečenih njihovim hapšenjem krajem 2014. godine.

Tužilac Brajan Altman rekao je danas sudijama u Centralnom krivičnom sudu u Londonu da je hapšenjem optuženih „uspešno sprečen plan ubistva policajca, vojnika, a moguće i civila u jednom ili više terorističkih napada“.

Rekao je da su njih četvorica planirali jedno ili više ubistava bilo otvaranjem vatre iz vozila u pokretu ili pucanjem s nogu uz brzo bekstvo mopedom. 

Rekao je da su oni bili podstaknuti pozivom portparola Islamske države Abu Muhamad al Adnani al Šamija, da se ubiju nevernici na zapadu. 

Jedan od optuženih, Nejtan Kafi, optužen je da je nabavio pištolj i municiju, a optuženi su i razgovarali o planovima da kupe moped koji ne bi mogao da se poveže a njima. 

Kafi, Najal Hamlet i Suhaib Madžid uhapšeni su u septembru 2014. Pištolj, municija i prigušivač bačeni su iz sobe Madžida kada je policija došla da ga privede. 

Četvrti optuženi, navodni kolovodja Tarik Hasane, studirao je medicinu u Sudanu i vratio se u Britaniju posle njihovog hapšenja, rekao je tužilac Altman. 

Tužioci kažu da je on sprovodio „neprijateljsko izvidjanje“ tragajući za policijskom stanicom i kasarnom u zapadnom Londonu preko Gugla pre nego što je uhapšen u oktobru 2014. 

Sudjenje će trajati dva do tri meseca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.