U trendu

Počelo sudjenje osumnjičenim ubicama Borisa Njemcova

Sudjenje osumnjičenim ubicama Borisa Njemcova, jednog od vodećih ruskih opozicionara ubijenog nedaleko od Kremlja u februaru 2015. godine, počelo je danas u Moskvi.

Prvo preliminarno ročište počelo je jutros iza zatvorenih vrata u moskovskom regionalnom vojnom sudu, rekao je za Frans pres Vadim Prohorov, advokat porodice Njemcova.

U nastavku sudjenja proces bi trebalo da bude otvoren za javnost, rekao je on. Policija je danas zabranila novinarima da udju u sud, preneo je rado Eho Moskvi.

Advokat optuženih Šamsudin Cakajev rekao je da je na početnom ročištu sud prihvatio zahtev zastupnika optuženih da slučaj razmatra porota. Datum za izbor porote treba takodje da bude odredjen.

Boris Njemcov je ubijen 27. februara 2015. u Moskvi, na mostu nedaleko od Kremlja. Uhapšeno je pet osoba, medju kojima policajac iz Čečenije.

Zaur Dadajev, Šadid i Anzor Gubašev, Bemirlan Esterhanov i Hamzat Bahajev, svi iz ruskih republika Čečenije i Ingušetije, uhapšeni su u martu 2015. i optuženi za ubistvo.

Prema ruskom istražnom odboru, njima je u septembru 2014. ponudjeno 15 miliona rubalja (oko 206.000 evra) za ubistvo opozicionara.

Šesti osumnjičeni, Beslan Šavanov se digao u vazduh u novembru 2015. kada je bio uhapšen.

Ruslan Muhudinov, takodje čečenskog porekla, identifikovan je u decembru 2015. kao naručilac zločina i za njim policija još traga.

Prema ruskim medijima, on je služio u bataljonu Sever specijalnih čečenskih snaga sastavljenih od vojnika posebno lojalnih predsedniku Čečenije Ramzanu Kadirovu.

Mnogi bližnji Njemocovu optužili su okruženje Ramzana Kadirova, i čak i samog Kadirova, koji je protivnik liberalne opozicije, da su odgovoni za ubistvo.

Ruski istražitelji su prvobitno razmatrali i pretpostavku da su islamistički ekstremisti iza ubistva ali je u junu istražni odbor potpuno isključio tu mogućnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.