U trendu

Pogoršana sloboda medija u svetu, Srbija na 59. mestu

Sloboda medija znatno je pogorÅ¡ana u celom svetu 2015. godine, posebno u Americi koja je prvi put odmah posle Afrike u godiÅ¡njem rangiranju zemalja, dok je Srbija ove godine na 59. mestu, saopÅ¡tila je medjunarodna organizacija Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres – RSF), koja je danas objavila svoj godiÅ¡nji izveÅ¡taj o situaciji u medijima u svetu.

„Svi pokazatelji ukazuju na pogorÅ¡anu situaciju u oblasti slobode medija u svetu. Mnoge vlade pokuÅ¡avaju da preuzmu kontrolu nad medijima strahujući od velikih javnih debata na tu temu“, izjavio je generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar.

RSF je ocenio da je situacija s nezavisnim medijama takodje zabrinjavajuća, jer su ti mediji suočeni s raznim ideologijama, kao Å¡to su „verske, koje su neprijateljske raspoloÅŸene prema slobodi informisanja“, ili zbog velikih propagandnih organa koji ugroÅŸavaju nezavisno novinarstvo.

Ta organizacija od 2002. godine objavljuje spisak 180 zemalja, kao rang listu.

Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak. Srbija je ove godine na 59. mestu, dok je prošle godine bila na 67, a najslabije je bila pozicionirana 2010. kada je bila na 85. mestu.

Najbolje rangirana je Finska, na prvom mestu Å¡est godina zaredom, dok poslednja mesta zauzimaju Severna Koreja i Eritreja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.