U trendu

Pogubljen šef severnokorejskog generalštaba

Šef severnokorejskog generalštaba Ri Jong-Gil je pogubljen, objavili su danas mediji u Južnoj Koreji.

Kako tvrdi južnokorejska agencija Jonap, general Ri Jong-Gil pogubljen je početkom februara, pošto je proglašen krivim za korupciju i zato što je osnovao jednu političku frakciju.

Ri je u više navrata vidjen sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, ali njegovo ime nije se pominjalo u kontekstu nedavnog sastanka vladajuće Radničke partije Koreje.

Nije se pominjao ni povodom proslave koja je u Severnoj Koreju održana povodom lansiranja u orbitu rakete, sa satelitom, kako je to saopšteno iz Pjongjanga. Taj potez Severne Koreje Zapad je oštro osudio i protumačio kao testiranje balističke rakete.

„Ovo pogubljenje navodi na misao da Kim Džong Un nema dovoljno samopouzdanja kada je reč o njegovom uticaju na vojsku, koja je veoma moćna“, naveo je neimenovani izvor iz agencije Jonhap.

Od kada je Kim Džong Un došao na vlast 2011. godine, u Severnoj Koreji pogubljeno je više ljudi. U poslednje vreme spekuliše se da je pogubljen i ministar odbrane Hion Jong-Kol. To zvanično nije potvrdjeno, ali on u javnosti nije vidjen od proleća.

Krajem 2013. godine pogubljen je ujak Kim Džong Una, Jang Song-Thaeka, koji je proglašem krivim za korupciju i izdaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar