U trendu

Pojačan nadzor Saveta Evrope zbog nestalih beba

Komitet ministra Saveta Evrope izrazio je danas zabrinutost zbog kašnjenja Srbije u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju nestalih beba (Z. Jovanović protiv Srbije) i pozvao vlasti u Beogradu da što pre usvoje poseban zakon koji bi omogućio rešenje tog problema.

Izvršno telo SE koje čine predstavnici svih 47 zemalja, na sastanku u Strazburu podsetili su vlasti u Srbiji da je rok za obezbedjivanje ovakvog mehanizma istekao pre više od godinu dana insistirajući na potrebi da se što hitnije poradi na rešavanju ovog slučaja.

U odluci se konstatuje da je Srbija preduzela izvesne korake radi izvršenje presude Z.Jovanović protiv Srbije kada je pripremila nacrt posebnog  zakona o nestalim bebama, ali da i taj nacrt zakona ostavlja brojna otvorena pitanja.

U Strazburu je odlučeno da se izvršenje presude Z. Jovanović protiv Srbije stavi pod pojačan nadzor.  Najkasnije u martu sledeće godine SE ponovo će razmatrati  izvršenje ove presude.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i da joj obezbedi sve informacije o njenom novorodjenčetu koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina. Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar