U trendu

Pokrenuta nova istraga o ubistvu Romanovih: Ruska pravoslavna crkva: „Želimo da znamo čiji su to ostaci!“

Ruski istražitelji ekshumirali su ostatke poslednjeg ruskog cara i njegove supruge u nadi da će nova istraga razjasniti njihovo ubistvo iz 1918. godine. Uzorci su uzeti sa tela cara Nikolaja II i njegove supruge Aleksandre, kao i sa krvave uniforme Aleksandra II, Nikolajevog dede, ubijenog 1881. godine.

Članovi kraljevske porodice Romanov, koje su ubili boljševici tokom revolucije, pokopani su u katedrali u Sant-Petersburgu. Pravoslavna crkva želi ponovo da proveri ostatke Romanovih kako bi potvrdila veze sa preostalim članovima porodice na drugim mestima. Dugogodišnja istraga ubistva zatvorena je 1998., nakon što su DNK testovi potvrdili kako je reč o ostacima porodice Romanov pronađenima u masovnoj grobnici na Uralu 1991.

Cara Nikolaja II, Aleksandru, njihove četiri kćeri, Anastaziju, Mariju, Olgu i Tatjanu i njihovog sina carevića Alekseja, kao i četiri člana kraljevske posluge, boljševici su streljali u podrumu kuće u Jekaterinburgu 1918. Obavljena DNK testiranja nisu uverila neke članove Ruske pravoslavne crkve. Naime, ostaci Alekseja i nadvojvotkinje Marije pronađeni su tek 2007. i to na potpuno drugoj lokaciji na Uralu. Sada su potrebna nova ispitivanja kako bi se potvrdila i njihova autentičnost.

Rusija planira da pokopa Mariju i Alekseja pored ostalih članova porodice Romanov u sanktpeterburškoj katedrali, ali da bi se to dogodilo, Crkva mora biti sigurna oko njihovih ostataka. Njihova tela bi trebala da budu kanonizovana 2018. godine, na stogodišnjicu njihove smrti. Nova istraga uključuje i uzimanje uzorka ostataka tela Aleksandrine sestre, nadvojvotkinje Elizabete Fjodorovne, pokopane u Jerusalimu. U planu je pregledavanje brojnih dokumenata već provedenih istraga, a koji su tek sada ugledali svetlo dana.

Ruska pravoslavna crkva nije navela kada će tačno biti objavljeni rezultati istrage, ali napokon će se odgovoriti na pitanje čiji su ostaci pokopani kao Romanovi i da li se zna tačna lokacija tela ubijene ruske kraljevske porodice, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.