U trendu

Policija evakuisala demonstrante sa Trga Republike

Policija je evakuisala demonstrante koji su se proteklih 11 noći skupljali na Trgu Republike, rušeći montažne objekte u jednoj od najvećih pešačkih zona u francuskoj prestonici.

Evakuacija je prošla bez incidenata, saopštila je policija.

Na video snimcima videlo se kako policajci uklanjaju šatore i transparente koje su postavili demonstranti, koji su organizovali okupljanje nalik na „Okupirajmo“ u znak protesta zbog reformi rada, prenosi AP.

Oni međutim planiraju da večeras nastave demontracije.

U subotu uveče policija je uhapsila osam od 300 demonstranata koji su divljali Parizom, napadajući policijske objekte i nanoseći štetu automobilima i zgradama banaka.

Demonstranti su juče ujutro pokušali i da uđu u rezidenciju francuskog premijera Manuela Valsa.

Pariz nije bio jedino poprište demonstracija. Demonstranti smatraju da reforma rada, koja će olakšati kompanijama da otpuštaju zaposlene ugrožava radnička prava i zato su izašli na proteste u 200 gradova širom zemlje – od Pariza preko Lila na severu Francuske, pa do Strazbura i Tuluza.

Do sukoba je došlo u Parizu, Nantu i Renu, javio je AFP.

U Renu je policija upotrebila suzavac i šok bombe protiv demonstranata, pri čemu je povređeno troje pripadnika snaga bezbednosti, a prema još nepotvrđenim informacijama, i 19 demonstranata.

U Nantu su demonstranti podgili barikade i bacali flaše, kamenice i jaja, a policija je uzvratila suzavcem i šok bombama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.