U trendu

Policija pogubila 22 osobe u Meksiku

Federalna policija u Meksiku je pogubila najmanje 22 osobe u oružanom sukobu na farmi u zapadnoj državi Mičoakan, a potom je prebacila tela na drugu lokaciju i podmetnula oružje kako bi izgledalo kao da su poginuli u medjusobnom obračunu, saopštila je danas Nacionalna komisija za ljudska prava.

U sukobu, koji se dogodio u maju 2015. godine, je poginuo i jedan policajac.

Meksičke vlasti su saopštile da su poginuli bili članovi narko-kartela.

„Istraga je potvrdila da je bilo teških kršenja ljudskih prava koja se mogu pripisati državnim službenicima iz savezne policije“, rekao je predsednik komisije Luis Raul Gonzales Peres.

Komisija je izrazila sumnju da su policajci proizvoljno ubijali pripadnike nove generacije narko-kartela „Halisko“ i zatražili su objašnjenje od vlade zašto je do došlo do sukoba.

Policija je saopštila da je 22. maja 2015. godine presrela kamion pre dolaska na ranč, a da je potom na njih otvorena vatra.

Svedoci su naveli da je oko 40 policajaca došlo na farmu oko 6 sati ujutro, sat vremena ranije nego što se navodi u policijskom izveštaju.

Federalna policija je saopštila da je pozvala pojačanje nakon  što je jedan policajac upucan. U ispomoć je stiglo 44 policajaca i helikopter.

Komisija je saopštila da je te noći pet osoba ubijeno iz helikoptera, a bar 13 od 22 je upucano u ledja.

Najmanje 18 žrtava je pronadjeno bez obuće, neki bez odeće, što može ukazati da su spavali u trenutku dolaska policije.

Meksičke vlasti su odbile da izvrše obdukcije poginulih, navodi su u izveštaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.