U trendu

Poljaci danas biraju novi saziv parlamenta

U Poljskoj su jutros počeli izbori za novih 460 poslanika Sejma i 100 senatora gornjeg doma poljskog parlamenta koji bi, ako se obistine predizborne ankete raspoloženja birača, trebalo da donesu zaokret Poljske ka evroskeptičnoj, konzervativnoj opozicionoj desnici.

Oko 30,5 miliona registrovanih birača će danas glasati na više od 27.000 birališta. Na listama osam stranaka i koalicija na republičkom nivou ima 8.000 kandidata za poslanike, dok je još sedam stranaka, koalicija i pokreta prijavilo svoje kandidate samo u delu Poljske.

Sejm Parlamenta Poljske bira se po proporcionalnom izbornom sistemu, a Senat, za koji se na ovim izborima prijavilo više od 400 kandidata, po većinskom izbornom sistemu.

Još od predsedničkih izbora u maju na kojima je neočekivano politički autsajder, kandidat opozicione konzervativne stranke Pravo i Pravda (PiS), Andžej Duda pobedio omiljenog predsednika iz liberalne vladajuće Gradjanske platforme (PO) Bronjislava Komorovskog, raspoloženje Poljaka u znaku je želje za promenom nakon osam godina vladavine liberala bivšeg premijera Donalda Tuska i sadašnje premijerke Eve Kopač.

Sve ankete raspoloženja birača, od početka kampanje do petak u ponoć kada je počela izborna tišina, veliku prednost i izbornu pobedu pripisuju PiS bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog. On je pred izbore obećao da će, ukoliko pobedi, za premijerku imenovati potpredsednicu stranke iz umerenog krila konzervativaca Beatu Šidlo, a on će, kao jedna od najkontroverznijih političara u Poljskoj, ostati u pozadini, kao šef stranke i obični poslanik. 

Prema anketama poslednjeg dana, PiS može da računa na više od 38 odsto glasova, dok druga najjača stranka i najveći rival, PO premijerke Eve Kopač na oko 22 odsto glasova.

Da li će izborna pobeda biti pretočena i u realnu konzervativnu vladu, zavisi od toga koliko će glasova osvojiti male stranke, kao i ujedinjena postokomunistička levica i da li će se ponoviti scenario „svi protiv PiS“, sa ranijih izbora na raznim nivoima.

Zbog velike nepoznanice kako će Poljaci rasporediti svoje glasove na manje stranke, analitičari ocenjuju da su ovi izbori najmanje predvidljivi od pada komunista 1989. godine.

Državna izborna komisija saopštiće u ponedeljak koje stranke su prešle cenzus od pet odsto za stranke i osam odsto za koalicije, a u utorak zvanične rezultate.

Odmah posle zatvaranja birališta u 21 čas poljske televizije će objaviti izborne procene na osnovu anketa na biralištima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.