U trendu

Poljaci u Velikoj Britaniji na ksenofobiju odgovaraju štrajkom

Poljacima koji su bolji život, posao i veće zarade potražili u Velikoj Britaniji prekipela je ksenofobija i anitimigrantsko raspoloženje britanskog društva i odlučili su da 20. avgusta umesto na posao dođu pred parlament i za taj jedan dan štrajka pokažu koliko su neophodni Britancima.

„Umesto na posao pođimo svi 20. avgusta pred parlament. Pokažimo Britancima koliko su u zabludi kada optužuju imigrante i u kakvoj meri potcenjuju naš doprinos razvoju britanske privrede“, stoji u pozivu nove grupe na Fejsbuku.

Jednodnevni štrajk organizuju aktivisti poljske dijaspore uz podršku najvećeg nedeljnika Poljaka u Velikoj Britaniji Poliš ekspresa.

Na pomisao da se na takav način usprotive optužbama da gastarbajteri i imigranti, i da posebno Poljaci, kojih ima najviše iz novih članica Evropske unije, samo zlouputrebljavaju britanski socijalni sistem, naveo je organizatore post u internet diskusiji, gde se jedna Poljakinja setila da su baš to učinili 80-ih godina Poljaci u SAD.

„Jednog dana nisu došli na posao i stalo je sve – metro, saobraćaj, kafići. I prestali su da nas optužuju“, napisala je ta Poljakinja.

Prema britanskim zvaničnim procenama u Velikoj Britaniji ima preko 500.000 poljskih gastarbajtera, a ako oni ne bi došli na posao velike probleme imalo bi gradjevinarstvo, poljoprivreda i prehrambena industrija i zdravstvo.

Novu ideju u borbi protiv predrasuda da Poljaci samo hoće da iskoriste darežljivi britanski socijalni sistem ima i poljski plemić knez Jan Žilinjski kome je proletos toliko dozlogrdile ksenofobne izjave lidera britanske Independističke partije (UKIP) Najdžela Faraža i vređanje gastarbajtera Poljaka, da ga je izazvao na pravi, staromodni dvoboj sabljama u Hajd parku.

Faraž poljskom plemiću, inače britanskom državljaninu, nije smeo da izađe na megdan, a Žilinjski je sada rešio da uđe u izbornu trku za gradonačelnika Londona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.