U trendu

Poljska priznaje postojanje tajnog zatvora CIA

Zbog odbijanja SAD da pruže pravnu pomoć i dokumente poljsko tužilaštvo završiće sredinom narednog meseca istragu o tajnom zatvoru CIA na Mazurskim jezerima priznanjem da je on postojao, ali bez optužbe činovnika i zvaničnika za torturu i mučenja u njemu, javlja danas poljski radio RMF FM.

Poljski radio navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da će u obrazloženju o završetku istrage, bez optužbi, prvi put priznati da je u Poljskoj zaista postojao tajni zatvor CIA u koji su američki agenti prebacivali osumnjičene za terorizam i saslušavali ih koristeći metode mučenja nedopustive na teritoriji SAD.

Do sada su svi poljski zvaničnici, počev od onih u vreme kada je zatvor funkcionisao početkom prethodne decenije, na čelu sa tadašnjim premijerom Lešekom Milerom i predsednikom Aleksandrom Kvašnjevskim, poricali da je takav zatvor u Poljskoj postojao i kategorično tvrdili da čak i da ga je bilo, oni o tome ništa nisu znali jer su imali poverenje u SAD kao saveznika.

„Priroda obaveštajne saradnje je takva da ne pitate šta saveznik radi“, kazao je svojevremeno Kvašnjevski.

Povod da tužilaštvo u Krakovu zatvori nacionalnu istragu koju vodi od 2008. godine jeste uporno odbijanje SAD da pruži pravnu pomoć, odobri saslušanje osoba koje su navodno u tom privremenom centru CIA u bazi Stare Kjejkuti držane i predoči poljskom tužilaštvu poverljivi izveštaj komisije američkog Senata o tajnim zatvorima CIA i metodama saslušavanja u njima.

Od oko 6.000 strana izveštaja poljsko tužilaštvo dobilo je uvid u svega 481 stranicu i zaključke.

Od šest poljskih pravnih zahteva SAD su odbile pet i poljski tužioci došli su do zaključka da više ne mogu da dodju do dokumenata i svedočenja koji bi istragu pomerili sa mrtve tačke.

Poljsku je već zbog postojanja tajnog zatvora američkih saveznika na Mazurskim jezerima osudio Evropski sud za ljudska prava. Sud u Strazburu naložio je poljskim vlastima da plate po 100.000 evra odštete Palestincu Abu Zubajdi i državljaninu Saudijske Arabije Abd Al-Rahimu Al-Naširiju zbog toga što su prevezeni i saslušavani u tajnom zatvoru CIA u periodu od 2002. do 2003. godine.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu optužio je tada Poljsku da oteže nacionalnu istragu o tajnim zatvorima i o tome da li je neko od poljskih zvaničnika i državnih činovnika zloupotrebio položaj kada je dozvolio da CIA otvori tajni zatvor i saslušava u njemu osumnjičene zabranjenim metodama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar