U trendu

Poljska: Saradnja sa Zapadnim Balkanom ključna za rešavanje izazova pred EU

Poljska, kao predsedavajuća zemlja Višegradsko četvorke, organizuje sutra u Varšavi sastanak šefova diplomatija 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope s visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Razmatraće se glavni izazovi pred Evropom, saopštilo je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova i naglasilo da je tu za sve ključna saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana.

„Glavne teme razgovora biće izazovi s kojima se suočava EU i zemlje regiona, izmedju ostalog nelegalna migracija, organizovani kriminal, radikalizacija društva, terorizam i hibridne pretnje. Saradnja EU sa zemljama Zapadnog Balkana je ključna da se izadje na kraj sa tim izazovima“, rekla je portparolka poljskog Ministarstva Joana Vajda.

Na redovnom godišnjem sastanku šefova diplomatija zemalja regiona Višegradske četvorke, zapadnobalkanske šestorke – Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije, BiH i Kosova – kao i Slovenije, Italije, Rumunije, Bugarske, Hrvatske i Grčke i visoke predstavnice EU učestvovaće ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

„Ovakav format sastanka predstavlja tradicionalni forum gde ministri dve regionalne grupe razmenjuju stavove o aktuelnim pitanjima EU, evrointegracijama, regionu s naglaskom na bezbednosna i pitanja migracione krize, kao i o finansijskoj i logističkoj pomoći koju Medjunarodni višegradski fond pruža novostvorenom Fondu za Tapadni Balkan“, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„U tim temama ne govore sve zemlje jednim glasom ali svi priznajemo kakvu težinu imaju ti izazovi za budućnosti i ulogu saradnje“, kazala je Joana Vajda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.