U trendu

Poljska želi da smeni čelnike institucija EU

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da evropske instituciju moraju da služe kao instrument realizacije suverenih poljskih ekonomskih nacionalnih interesa, a ako kao sada neće, Poljska će pokušati da smeni njihove čelnike, a ako ni to ne uspe tražiće koaliciju da se izmeni Lisabonski sporazum.

„Mi smo članica Evropske unije, ali ona je instrument naše politike koja mora da bude suverena. Evropske institucije ne mogu da odustanu od ekonomskih interesa Poljske i miliona njenih porodica. Ako bude tako sigurno, nećemo ćutati i delaćemo. Ili ćemo promeniti ljude koji rukovode tim institucijama ili ćemo graditi koaliciju za to da se Unija institucionalno promeni tako da njene institucije ne budu u stanju da ignorišu demokratsku volju nacionalnih vlada“, kazao je Duda u intervjuu za Poljski diplomatski pregled.

On je kao argument u prilog zahtevu Madjarske i Poljske da se EU reformiše po njihovim evroskeptičnim željama kao labava zajednica jakih nacionalnih država samo oko zajedničkog tržišta i odbrane, naveo rizik da na sledećim izborima za Evropski parlament pobede i preuzmu kontrolu u njemu antisistemske i radikalne stranke.

„Kada bi većinu osvojili radikalni protivnici integracije, a izborni zakon im za to daje šansu, proces odlučivanja u EU bi bio paralizovan. Usvajanje novog osnovnog sporazuma može da postane jedini način da se EU izvuče iz plićaka. Smatram da je bolje učiniti to ranije i izbeći takav scenario“, rekao je Duda.

Poljski predsednik kritikovao je evropske zvaničnike koji su protiv izmene osnovnog Lisabonskog sporazuma EU i reforme Unije onako kako to predlažu zvanična Budimpešta i Varšava, koje su, doduše usamljene u tim naporima čak i u svom regionu, u okviru Višegradske grupe, jer su protiv takve reforme kategorično protiv Slovačka i Češka.

Poslednji zvaničnik koji je osporio potrebu da se menja Lisabonski sporazum i eventualno usvaja neki novi sporazum i upozoravao na opasnosti koje to sobom nosi, bio je ovog vikenda predsednik vlade Slovačke, koja do kraja godine predsedava EU, Robert Fico.

„Oni koji osporavaju nužnost izmene osnovnog sporazuma svoja razmišljanja zasnivaju na do sada tipičnom, ‘ma, biće nekako’. Da će u Francuskoj pobediti zdrav evropski razum a da će u Nemačkoj biti poraženi antievropski radikali. Da će se raspoloženja protiv establišmenta u Evropi sama ugasiti kao što su se sama pojavila“, rekao je Duda.

Poljski predsednik izjavio je da je EU možda potreban neki institucionalni zemljotres da svi uvide potrebu novog drugačijeg osnovnog sporazuma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.