U trendu

Polovina Čeha ne želi migrante iz ratnih zona

Polovina građana Češke protivi se prihvatanju izbeglica iz ratnih zona, pokazala je danas anketa u Pragu, ukazujući na snažno protivljenje u Češkoj i centralnoj Evropi politici otvaranja vrata za sve veći broj tražilaca azila.

Zemlje centralne Evrope u više navrata su naglasile potrebu da se ojačaju spoljne granice EU da se ograniči priliv izbeglica iz ratnih zona u Siriji, Iraku i Avganistanu, kojih je ove godine u Evropu stiglo više stotina hiljada, prenosi Rojters.

Češka vlada protivi se planu Brisela da rasporedi tražioce azila širom EU, a većina političara, uključujući predsednika Češke Miloša Zemana, deli taj stav.

Protivljenje prihvatu izbeglica u Češkoj je snažno uprkos tome što ta zemlja nije ni na jednoj od ključnih ruta kojima se izbeglice kreću, navodi Rojters.

Anketa koju je sproveo Češki centar za istraživanje javnog mnjenja pokazala je da se 50 odsto ispitanika protivi prihvatu izbeglica iz ratnih zona, dok 40 odsto građana podrzava prihvatanje izbeglica, ali samo privremeno, dok ne bude moguće da se oni vrate u svoje zemlje.

Svega četiri odsto od 994 ispitanika podržava trajni prihvat izbeglica iz ratnih zona.

Češka, kao i susedne zemlje, ima veoma homogeno društvo, sa malim brojem pripadnika manjina iz muslimanskih zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.