U trendu

IS ponovo zauzela Palmiru nakon povlačenja sirijske vojske

Džihadistička grupa Islamska država (IS) ponovo je danas zauzela Palmiru nakon što su se sirijske oružane snage povukle iz tog pustinjskog grada na istoku Sirije, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

„Uprkos vazdušnim udarima koji su u toku, IS je ponovo zauzela celu Palmiru nakon što se sirijska vojska povukla južno od grada“, rekao je direktor Opservatorije sa sedištem u Londonu Rami Abdel Rahman, prenosi AFP.

Džihadisti su velikom brzinom ponovo preuzeli kontrolu nad drevnim gradim nakon što su izveli juriš na severno predgrađe i osvojili čuvenu tvrđavu iznad zapadnog dela Palmire, navodi francuska agencija.

Novinska agencija Amak, koja je povezana sa IS, takođe je izvestila da je IS danas ponovo uspostavila „potpunu kontrolu“ nad gradom nakon što je zauzela zamak, koji se nalazi na strateškom uzvišenju iznad grada.

U novi juriš džihadisti IS su krenuli ubrzo nakon što su se u zoru povukli iz Palmire posle snažnih ruskih vazdušnih udara, samo nekoliko sati nakon što su protekle noći ušli u taj drevni grad odakle su proterani pre devet meseci, saopštila je ranije danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruski avioni izveli 64 napada tokom operacije isterivanja IS iz strateških oblasti oko Pamire, usmrtivši više od 300 ekstremista, preneo je Rojters.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je juče saopštila da su pripadnici IS ponovo ušli u Palmiru, odakle su proterani pre devet meseci, i da je, nakon brzog napredovanja, uspostavila kontrolu nad najvećim delom tog grada osim južnog dela.

Džihadisti Islamske države uništili su brojne spomenike tokom 10-mesečne okupacije Palmire, drevnog Tadmora, grada koji je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, podseća BBC.

Hramovi stari dva milenijuma, Trijumfalna kapija i druge znamenitosti ostale su u ruševinama.

Džihadisti su u maju prošle godine zauzeli više gradova u provinciji Homs, uključujući Palmiru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar