U trendu

Popodne konačna odluka o otvaranju pregovaračkih poglavlja

Ambasadori članica EU u Briselu danas popodne bi na sednici Komiteta stalnih predstavnika (COREPER) trebalo da donesu konačnu odluku koja se tiče otvaranja pregovora sa Srbijom o poglavljima 23 i 24, rekli su agenciji Beta izvori u Savetu EU.

Oni su potvrdili dopisniku Bete da je „postojala prepiska“ Saveta s pojedinim zemljama članicama u vezi sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, ne navodeći detalje, uz komentar da je reč o uobičajenoj komunikaciji.

Radiotelevizija Srbije prenela je nešto ranije da je Hrvatska dala pismenu saglasnost da se nastave pripreme za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima o pristupanju Srbije EU.

Holandsko predsedništvo stavilo je ovo pitanje na dnevni red očekujući da će o njemu danas biti postignuta saglasnost, posle intenzivnih kontakata sa Zagrebom.

Komesar za proširenje Johanes Han rekao je prošle nedelje da je s Hrvatskom pronadjeno rešenje za otvaranje poglavlja 23 i formulacija koja je prihvatljiva i za Hrvatsku, mada je Zagreb to isprva demantovao.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač rekao je juče da je Hrvatska osigurala da svi njeni zahtevi udju u pregovarački proces Srbije i Evropske unije i da se nada da će u junu biti postignuta saglasnost svih zemalja članica EU da Srbija otvori poglavlje 23.

Beogradske Večernje novosti prenele su danas na svom sajtu da u oblikovanju merila za poglavlje 23 i 24 za Srbiju, hrvatski zahtevi nisu u Briselu prihvaćeni u formulacijama kako je Zagreb tražio, već su znatno ublaženi i prilagodjeni evropskoj praksi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.