U trendu

Porošenko nudi razmenu zatvorenika za Nadju Savčenko

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko ponudio je Rusiji razmenu zatvorenika za ukrajinskog vojnog pilota Nadju Savčenko, kojoj se u Rusiji sudi zbog ubistva dva novinara na istoku Ukrajine.

„Ako me pitate da li je moguća razmena, odgovoriću prvi put da jeste, jer mogu da koristim svoje ustavno pravo“, rekao je Porošenko u sredu uveče u Ankari posle sastanka s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Porošenko je rekao da će Ukrajina pokrenuti sve mere, medju kojima je i razmena zatvorenika, kako bi Nadja Savčenko bila vraćena u zemlju. 

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala je ruske vlasti da „odmah i bezuslovno“ oslobode Nadju Savčenko.

„To više nije pravosudno ili političko pitanje, već pitanje humanosti i saosećanja. Njeno zdravstveno stanje se brzo pogoršava i strahujemo od dramatičnih poslednica“, rekla je kasno sinoć Federika Mogerini.

Nadja Savčenko, koja je 3. marta stupila u štrajk gladju i žedju u znak protesta zbog tadašanjeg odlaganja sudskog procesa, izjavila je u sredu u nastavku sudjenja u Rusiji da ne odustaje od štrajka.

„Nastavljam štrajk gladju i žedju“, izjavila je ona u sudu u Donjecku, ruskom gradu blizu granice sa Ukrajinom i dodala u završnoj reči da njeno sudjenje predstavlja „farsu marioneta iz Kremlja“.

Nadja Savčenko (34) optužena je da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u leto 2014. godine.

Sudija je rekao da se presuda vojnom pilotu očekuje 22. ili 23. marta a tužilaštvo je ranije zatražilo 23 godine zatvora.

Kijev i Zapad su više puta tražili od Moskve da oslobodi Nadju Savčenko. Ona je, u vreme kada već bila zarobljena, izabrana u Ukrajini za poslanicu partije bivše premijerke Julije Timošenko.

Tužilaštvo je navelo da ona nema pravo da se pozove na imunitet pošto je zločin za koji se tereti počinjen pre nego što je izabrana.

Povezane vesti:

Nadja Savčenko: Moje sudjenje je farsa

Demonstranti traže oslobadjanje Nadje Savčenko

Nadja Savčenko nastavlja štrajk gladju

Nadja Savčenko počela štrajk gladju

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.