U trendu

Posle napada u Tel Avivu blokirana Zapadna obala i pojas Gaze

Izraelska vojska objavila je danas da zatvara Zapadnu obalu i pojas Gaze do nedelje u ponoć posle smrtonosnog napada u Tel Avivu u sredu u kojem je ubijeno četvoro ljudi.

Blokada palestinskih teritorija trajaće do nedelje uveče i poklopiće se za završetkom jevrejskog praznika Šavuot.

Iako je uobičajeno da Izrael zatvara Zapadnu obalu i Gazu za praznike, ova mera sada se smatra pojačanjem ograničenja kretanja Palestinaca zbog napada.

„Od danas će prelazi iz pojasa Gaze i Judeje i Samarije (biblijsko ime Zapadne obale) biti otvoreni samo za medicinske i humanitarne slučajave“, rekao je portparol vojske agenciji Frans pres.

Izraelska vlada je u četvrtak poništila desetine hiljada dozvola za ulazak u Izrael izdatih Palestincima povodom svetog meseca posta Ramazana koji je počeo u ponedeljak.

Stejt department SAD apelovao je sinoć na Izrael da ne kažnjava nevine Palestince za napad dva palestinska napadača sa Zapadne obale. Oni su u sredu uveče nasumice pucali na prolaznike na otvorenoj pijaci u centranom delu Tel Aviva, punom prodavnica, restorana i kafea, a nedaleko od Ministarstva odbrane i sedišta armije.

Obojica su uhvaćena, a uhapšen je i njihov saučesnik, izjavio je sinoć izraelski premijer Benjamin Netanjahu obilazeći mesto napada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.