U trendu

Posle odustajanja Olanda, levica traži novog kandidata

Dramatična odluka francuskog predsednika Fransoa Olanda da na izborima sledeće godine ne traži drugi mandat ostavila je otvoren prostor levici za predsedničke izbore, a današnje ankete pokazuju da bi Francuzi želeli da premijer Manuel Vals osvoji nominaciju socijalista.

Pretpostavlja se da će glavni favoriti biti kandidati desnice i krajnje desnice – Franosa Fijon i Marin Le Pen.

Oland je juče objavio da se neće ponovo kandidovati zato što želi da pruži svojim socijalistima šansu da pobede „protiv konzervativizma i ekstremizma“.

„Odlučio sam da ne budem kandidat. U narednim mesecima, moja jedina dužnost biće da nastavim da vodim zemlju“, rekao je Oland.

On je naveo da je racionalno sagledao šanse da dobije širu podršku u stranci koja ostaje podeljena oko dometa njegove politike, navodi AP.

Očekuje se da će jedan od glavnih kandidata levice biti premijer Manuel Vals, koji je donedavno bio lojalni Olandov saveznik, navode agencije.

Levičarski bivši ministar ekonomije Arno Montbur već je objavio svoju kandidaturu.

Oland (62) izabran je 2012. u utrci s Nikolom Sarkozijem i postao je, ako se izuzme Žorž Pompidu koji je umro tokom mandata 1974, prvi francuski predsednik posle 1958. koji se neće kandidovati za drugi mandat.

Ankete nisu blagonaklone prema Olandu kom je podrška pala ispod 10 odsto. Neizvesnost koja je vladala u vezi s njegovom odlukom o kandidaturi aktivirala je više drugih kandidatura na levici.

Sudeći na osnovu rezultata javnog mnjenja, trenutno je najveći favorit predsedničkih izbora kandidat republikanaca Fijo, a Le Pen mu je najveći konkurent.

Zasad nije kristalno jasna uloga mogućih nezavisnih kandidata, kao što je 38-godišnji bivši ministra privrede Emanuel Makron, prenosi Hina.

Sva istraživanja predviđaju da ni Oland, a ni neki drugi socijalistički kandidat neće proći prvi krug izbora, već da će se odlučujuća bitka u drugom krugu voditi između republikanskog kandidata Fransoa Fijona i liderke krajnje desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen, navodi Rojters.

Predsednički izbori u Francuskoj održaće se 2017. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar