U trendu

Posledice referenduma mogle bi da osete i Rusija i Srbija?

Referendum u Republici Srpskoj preti da podstakne jače konfrontacije između međunarodne zajednice i predsednika RS Milorada Dodika, a u te konfrontacije mogu biti uvučene i Srbija i Rusija, ocenjuje danas ruski Komersant.

Međunarodna zajednica smatra da je praznik RS, 9. Januar, nezakonit, jer je RS zvanično priznata samo Dejtonskim sporazumom, a Hrvati i muslimani koji žive u RS ga smatraju diskriminacionim.

Muslimani koji čine većinu u BiH i mnogi predstavnici međunarodne zajednice iskazali su strahovanja da je referendum probni balon posle kojeg će uslediti glasanje i izlasku RS i sastava Bosne.

Sam Dodik je ojačao ta strahovanja nazvavši RS, posle objavljivanja rezultata referenduma, državom i ne isključivši mogućnost glasanja o njenoj samostalnosti, piše list.

Sve to vodi ka zaoštravanju sukoba između lidera RS i međunarodne zajednice koja sada treba da odreaguje na referendum održan uprkos zabran Ustavnog suda, konstatuje list.

Prema diplomatskim izvorima Komersanta u Bosni, međunarodna zajednica se našla u teškoj sitaciji.

Da ignoriše referendum, koji je za nju svojevrsni šamar, ne može, a da snažno kazni RS – to bi samo pojačalo napetosti u regionu.

Zato je najrealniji ishod izolacija Dodika i podrška njegovim oponentima u RS, koji su manje radikalno nastrojeni.

U slučaju realizacije takvog plana, u sukob između međunarodne zajednice i predsednikom RS mogu da budu uvučene i Srbija i Rusija na čiju podršku Dodik računa.

Komersant podseća da je premijer Srbije Aleksandar Vučić jasno stavio do znanja da Beograd ne podržva održavanje referenduma, mada nema nameru da se meša u odluke sunarodnika iz BiH.

Od bezuslovne podrške Dodiku sklonila se i Moskva, piše Komersant, navodeći da je Dodik posle prošlonedeljnog sastanka sa predsednikom Rusije rekao da je tokom razgovora konstatovano da je referendum pravo naroda.

Tu formulaciju pristalice lidera RS su ocenile kao “znak nedvosmislene podrške Rusije”, ali se Kremlj zadržao samo na kratkom saopštenju o susretu u kojem nema ni reči o referendum i podršci, navodi Komersant.

To, navodi list, može da znači da je Moskva, sledeći Beograd, dala prednost tome da se ne meša otvoreno u sporove oko referenduma i njegove posledice.

“Jer, podržati lidera RS značilo bi da bi imala ne samo novi povod za raspravu sa Zapadom, već i da bi zauzela izraženiji prosrpski stav nego sama Srbija koju Rusija smatra svojim glavnim partnerom na Balkanu”, zaključuje list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.