U trendu

Postoje očigledne sličnosti između mene i Trampa

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni pozdravio je danas poređenja koja se prave između njega i novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa ocenivši da postoje „očigledne sličnosti“ između dvojice biznismena i političara.

„Postoje neke očigledne sličnosti, iako je moja priča kao biznismena veoma drugačija od Trampove, koga nikada nisam sreo“, rekao je Berluskoni, koji je bio poznat kao medijski magnat i predsednik fudbalskog kluba Milan pre nego što je počeo da se bavi politikom 1994. godine.

Berluskoni je, podseća AFP došao na vlast zahvaljujući nezadovoljstvu italijanskih birača prema uspostavljenom poretku nakon izbijanja korupcione afere „Čište ruke“ 1990-ih, koja je ukazivala na umešanost brojnih političara iz pet vladajućih partija.

Berluskoni (80) je za italijanski list „Korijere dela sera“ ocenio da su na isti način Trampa „izabrali svi Amerikanci umorni od starog političkog poretka“ koji je, kako je naveo, postao „nesposoban da sluša i razume“.

Poredak je, kaže bivši italijanski premijer, napravio „tipičnu grešku svih levičarskih stranaka širom sveta smatrajući da je politička korektnost način da se približite narodu, a ne shvatajući da su istinska slabost građani koji su preopterećeni državom, taksama, birokratijom, nekontrolisanim imigracijama, nezaposlenošsću i opasnošću od terorizma“.

„To je isto u Americi kao što je u Italiji i Evropi“, poručio je Berluskoni.

Amerikanci su, naglasio je, izabrali Donalda Trampa za svog predsednika, te ga sada treba pustiti da radi svoj posao.

„Predsednicima se sudi na osnovu onoga što rade“, poručio je Berluskoni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.