U trendu

Potrebno je preseći finansiranje Islamske države

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je danas, uoči susreta vodja Grupe 20 zemalja u Antaliji, naglasio da je preko potrebno preseći tokove finansiranja „Islamske države Iraka i Sirije (ISIS)“ i predočio da je za nanošenje poraza toj ekstremističkoj formaciji nužno angažovati kopnene vojne snage u Siriji.

„Mi smo usred izbegličke krize… za koju moramo priznati da je svetska kriza koja zahteva globalno rešenje“, istakao je Tusk, koji usaglašava institucionalno delovanje šefova država ili vlada Evropske unije, u saopštenju objavljenom u Briselu.

Evropska unija, dodao je Tusk, „zato poziva sve vodje Grupe 20 da izgrade usaglašen odgovor, kratkoročno i dugoročno da se otklone koreni te krize“.

„Sve zemlje Grupe 20 moraju da podele odgovornost za tu krizu i solidarnost mora biti okosnica njihovih odluka“, stavio je do znanja predsednik Evropskog saveta.

On je naveo da će od vodja Grupe 20 zatražiti da napore usredsrede na akcije za razbijanje Islamske države Iraka i Sirije, i rekao da je ona „istinski neprijatelj slobodnog sveta, a ne umerena sirijska opozicija“.

Sastanak vodja Grupe 20 je, po njegovim rečima, „najbolji forum za hvatanje u koštac s finansiranjem terorizma, čije mreže ne mogu donositi planove ili vršiti operacije bez novca koji protiče finansijskim sistemima mnogih zemalja“.

„Jedino ako u punoj meri saradjujemo u razmeni informacija o sumnjivim novčanim transakcijama, moći ćemo da tu pretnju delotvorno zaustavimo“, kazao je Tusk.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar