U trendu

Mediji: Salopek pogubljen, ministarstvo tvrdi da nema potvrdu

Mediji su javili da je hrvatski državljanin otet pre tri sedmice u Egiptu Tomislav Salopek pogubljen, a hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova tvrdi da o tome nema potvrdu, javila je agencija Hina.

Agencija je, međuitm, potom javila da će premijer Zoran Milanović popodne održati vanrednu konferenciju za novinare.

Vest o pogubljenju Salopeka prenele su ranije danas svetske agencije, a portalu zagrebačkog Jutarnjeg lista istu informaciju je potvrdio, kako se navodi, izvor iz egipatskog dnevnika „Alyom Al Sabea“.

Pozivajući se na Tviter naloge naloge koje koriste pripadnici Islamske države, Rojters, AFP i AP su prenele da je Salpek, navodno pogubljen.

Na Tviter nalozima postavljene su i slike na kojima se navodno vidi telo obezglavljenog Hrvata.

Hrvatski državljanin otet je 22. jula ujutro na području Kaira, dok je službenim automobilom putovao na posao. Radio je za francusku grupu „Compagnie Generale de Geophysique“ (CGG).

Islamistički militanti objavili su 5. avgusta snimak na kojem Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari pogubiti u roku od 48 sati ukoliko egipatska vlada ne oslobodi uhapšene muslimanke.

Otmičari se nakon toga nisu oglasili, a egipatske snage bezbednosti pokrenule su opsežnu potragu za Salopekom.

Bude li se potvrdila vest da su pripadnici Islamske države brutalno pogubili Tomislava Salopeka, biće to njihovo deveto ubistvo nekog zapadnog državljanina odsecanjem glave.

Američki slobodni novinar Džejms Foli ubijen je 19. avgusta prošle godine u znak odmazde zbog američkih vazdušnih napada na militante Islamske države. Foli je otet u Siriji dve godine pre dok je radio za bostonski portal GlobalPost.

Islamska država objavila je video snimak odrubljivanja Folijeve glave kao upozorenje Vašingtonu da prekine napade, ali je predsednik Barak Obama rekao da je ID „rak koji treba zaustaviti“ i da će SAD nastaviti da čini ono sto mora kako bi zaštito svoje ljude.

Na kraju snimka Folijevog ubistva prikazan je drugi američki novinar Stiven Sotlof, koji je radio za Tajm i Džeruzalem Post i otet je u Siriji 2013.

Naredna žtva bio je britanski humanitarac Dejvid Hajnes koji je obezglavljen 13. septembra.

Ubistvo je snažno ođeknulo u Hrvatskoj je Hajnes bio sisački zet, podseća Hina. U Hrvatsku je došao 2000. gde je radio kao šef Kancelarije nemačke humanitarne organizacije Samariter Bund u Petrinji i Kninu te posle u Sisku.

Džihadisti Alžira povezani su s Islamskom državom u septembru pogubili otetotog francuskog turiste Harvea Gordela zbog frncuskih vazdušnih udara na ID u Iraku. Francuski predsdnik Fransoa Oland je vest primio na sedacnju Generalne skupštine UN.

Naredno ubistvo je bilo u oktobru, a žrtva britanski humanitarac Alan Hening, koji je bio otet u Siriji godinu pre. On je bio četvrta žrtva ozloglašenog Džihadi Džona, britanskog muslimana Mohameda Emvazija.

Njegova peta žrtva je ubijena na isti način u novembru iste godine, a reč o američkom humanitrcu Peteru Kasigu. To je bilo prvo ubistvo kojem nije prethodila poruka zapadnim vladama pa se nagađalo da je Kasig prkoseći odbio da bude snimljen.

Poslednje zapadne žrtve ID-a bili su japanski privrednik Haruna Jukava i slobodni novinar Kenji Goto u januaru ove godine. Islamisti su u zamenu za njihovo oslobađanje prvo tražili 200 miliona dolara, zatim i oslobađanje jedne zatočene džihadistkinje.

Priključite se diskusiji o Tomislavu Salopeku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.