U trendu

Potvrđena presuda čuvaru iz Aušvica

Nemački savezni sud potvrdio je danas presudu Oskaru Greningu (95), bivšem čuvaru logora Aušvic koji je prošle godine osuđen na četiri godine zatvora zbog pomaganja u ubijanju 300.000 Jevreja.

On je na sudu rekao da je bio zadužen za nadgledanje prikupljanja ličnih stvari zarobljenika i za obezbeđivanje da njihove dragocenosti i novac odvojeno budu poslati u Berlin. On se žalio, ali je njegov advokat izjavio da je sud potvrdio prethodnu presudu.

Odluka suda predstavlja važan podsticaj za napore tužilaštva da krivično goni i druge osobe koje su navodno radile u logorima smrti, navodi AP.

Prvi put je apelacioni sud odlučivao o presudi donetoj na osnovu pretpostavke da je samo službovanje u jednom logoru i pomaganje u njegovom funkcionisanju bilo dovoljno da se neko osudi za pomaganje u ubijanju, iako nema dokaza da je bio umešan u konkretna ubistva.

Prethodno je Džon Demjanuk 2011. godine bio prva osoba osuđena u Nemačkoj zbog toga što je bio čuvar u logoru smrti bez dokaza da je umešan u ubistva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.