U trendu

Poverenje Čeha u EU spalo na do sada najniže grane

Zbog izbegličke krize poverenje Čeha u Evropsku uniju palo je na najniže grane do sada i dok je pre migracijskog talasa Unija uživala poverenje tesne većine Čeha, sada u nju veruje svega 37 odsto, pokazala je redovna anketa češkog Centra za istraživanje javnog mnjenja (CVVM).

U trenutku ulaska u EU poverenje u nju imalo je dve trećina Čeha, a na referendumu su tri četvrtine Čeha kazale EU jasno i glasno „Da!“, da bi se kasnije podrška ustalila na manje ili više tesnoj većini.

U aprilu prošle godine poverenje u EU imalo je 52 odsto Čeha, a za samo godinu dana podrška je opala za 15 odsto, i u ovomesečnoj anketi poverenje u Uniju je izrazilo svega 37 odsto Čeha što je najmanji procenat od 2003. godine od kada se prave takve ankete.

Uzrok tako drastičnog, nevidjenog pada poverenja u EU od 15 odsto za samo godinu dana, sociolozi CVVM-a vide u izbegličkoj krizi, pošto je u jednoj anketia krajem prošle godine čitavih 80 odsto Čeha izrazito negativno ocenilo odluke EU i sposobnost njenih institucija da se nosi s migracijskim talasom.

Češku je zahvatio panični strah od izbeglica, islama i muslimana, iako migranti, i izbeglice i imigranti u potrazi za boljim životom, zaobilaze Češku u širokom luku.

Krajem aprila troje od sedmoro izbeglica iz Sirije koje su još u Grčkoj češke vlasti konačno proverile i htele da kao prve prime u okviru evropskog mehanizma relokacije i nacionalnih kvota, radije je pobeglo iz izbegličkog centra samo da ne bi morali da prihvate azil baš u Češkoj.

Česi sve manje veruju i UN u koj je poverenje od prošlogodišnjih 68 odsto spalo na 53 odsto, a počinju da sumnjaju i u NATO, u kojem je članstvo Češke prošlog aprila pozitivno ocenjivalo 62 odsto, dok ove godine poverenje u zapadni vojni savez ima 50 odsto anketiranih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar