U trendu

Poziv na proteste u palestinskim teritorijama, hitan sastanak Saveta bezbednosti

Palestinske grupe pozvale su danas na demonstracije na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze posle nedeljne muslimanske molitve, a Savet bezbednosti UN za danas je sazvao hitnu sednicu zbog rasplamsavanja nasilja u toj oblasti poslednjih dana.

Palestinci su danas pred zoru zapalili Josifov grob, sveto mesto za Jevreje u Nablusu na Zapadnoj obali, javili su palestinska policija i izraelska vojska.

Desetine Palestinaca bacali su molotovljeve koktele na to sveto mesto gde Izraelci dolaze u hodočašće koje je i ranije bilo izvor velikih tenzija između Izraelaca i Palestinaca, navela je palestinska policija. U napadu je načinjena velika šteta.

Sastanak Saveta bezbednosti UN sazvao je Jordan, jedini arapski član Saveta, i biće održan danas pre podne po lokalnom vremenu u Njujorku.

Palestinski ambasador pri UN Rijad Mansur rekao je da je situacija eksplozivna i da Savet bezbednosti treba da preuzme odgovornost, kao i da sve treba učiniti  da se spreči prolivanje krvi i zaštiti civilno stanovništvo na palestinskim teritorijama.

Okupirana Zapadna obala i Istočni Jerusalim, palestinski deo Jerusalima koji je Izrael pripojio i okupirao, od 1. oktobra potresaju sukobi. Sukobi se odvijaju na više nivoa,  između mladih koji bacaju kamenje i izraelskih vojnika, vode se okršaji između Palestinaca i izraelskih kolonista, i ima napada uglavnom hladnim oružjem. Taj porast nasilja izaziva strahovanja o početku nove palestinske intifade (ustanka).

U nasilju je sa palestinske strane poginulo 32, među kojima više napadač, a stotine je povređeno, dok ima sedam mrtvih i desetine povređenih sa izraelske strane. Nasilje se 9. oktobra, posle molitve, proširilo na Pojas Gaze koji je geografski odvojen od Zapadne obale izraelskom teritorijom.

Izraelska policija objavila je juče da samo ljudi stariji od 40 godina mogu da uđu danas na Hramsku goru u Istočnom Jerusalimu za molitvu petkom u okviru mera za sprečavanje terorističkih napada.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je da je spreman da se sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Izraelske snage raspoređene su danas u velikom broju u Jerusalimu. Trista vojnika doći će u nedelju da podrže policajce u Jerusalimu, navela je izraelska vojska. 

Poslednji put su vojnici bili poslati u izraelske gradove 2002. kada se vodila druga palestinska intifada, istovremeno sa velikom izraelskom vojnom operacijom u okupiranoj Zapadnoj obali, naveo je jedan izvor blizak bezbednosnim službama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.