U trendu

Pred Poljskom novi talas mrazeva

Poljsku čeka novi talas jakog mraza, upozoravaju meteorolozi, a od početka godine dosadašnji udar zime nije preživela 51 osoba, pokazuje statistika Centra za bezbednost pri poljskoj vladi, javlja danas poljska televizija TVN24. 

Od 1. novembra od smrzavanja je širom zemlje umrlo 66 Poljaka. Najtragičniji je bio prvi ovogodišnji vikend, kada je 3. januara zima odnela 12 života, a prethodno se u subotu 2. januara smrzlo devetoro ljudi.

Poljske vlasti neprestano apeluju na Poljake da ne prolaze ravnodušno pored beskućnika koji su i ovom tragičnom bilansu bili najčešće žrtve, pijanih ljudi koji dremaju na klupama u parku ili autobuskim stanicama i da pozovu policiju.

U Poljskoj su širom svoja vrata otvorili azili za beskućnike i primaju sve bez obzira na kapacitete, a na ulice su pored specijalnih zimskih policijskih patrola izašli i dobrovoljci da nose beskućnicima hranu, energetske paketiće za preživljavanje i vruć čaj, ako već ne mogu da ih ubede da potraže toplo sklonište pred mrazom.

Vatrogasnu stražu i policiju Poljaci zovu da pomogne i životinjama, a ove sedmice uspeli da spasu iz dubokog bunara polusmrznuto mače u jednom selu kraj Čenstohove na jugo-zapadu Poljske.

Četvoromesečno mače upalo je u prazan bunar dubok 35 metara pred katolički Božić, a čitave dve nedelje preživelo je zato što su mu ljudu nosili hranu, dok neko nije pozvao vatrogasce da se spuste u bunar.

Policajci su prvog dana godine izašli na magistralni put blizu Skvježine na zapadu Poljske da spašavaju divlje guske, pošto je jedno jato od nekoliko desetina ptica sletelo na drum i zamrzlo se za asfalt, tako da nisu mogle da odlete.

Policija je zaustavila saobraćaj, a guskama su pomogli da se oslobode lokalni veterinari.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.