U trendu

Predsednik Gambije priznaje izborni poraz

Gambijski šef države Jahja Džameh, na vlasti 22 godine, priznao je poraz na predsedničkim izborima održanim u četvrtak od kandidata opozicione koalicije Adame Baroua, izjavio je danas predsednik nezavisne izborne komisije.

Predsednik nezavisne izborne komisije Alie Moma Ndžie rekao je da će se Džameh obratiti javnosti kasnije danas da čestita pobedu svom suparniku.

„Zaista je izuzetno da je neko ko je toliko dugo vladao zemljom priznao poraz“, rekao je Alie Moma Ndžie, neposredno pre najavljenog zvaničnog objavljivanja rezultata.

Nezavisna izborna komisija je posle ove izjave saopštila zvanične rezultate prema kojima je Adama Barou, kandidat opozicione koalicije pobedio sa 45,54 odsto glasova, dok je Džameh osvojio 36,6 odsto glasova.

Barou je osvojio 263.515 glasova, Džameh 212.099 a treći kandidat Mama Kandeh 102.969 glasova (17,8 odsto) na izborima koji imaju jedan krug, rekao je predsednik Nezavisne izborne komisije Ndžai.

„Pošto je osvojio 263.515 glasova proglašavam Adamu Baroua za izabranog predsednika Gambije za narednih pet godina“, rekao je Ndžai.

Jahja Džameh došao je na vlast u Gambiji, zapadnoafričkoj zemli od oko dva miliona stanovnika državnim udarom 1994. godine. Prvi put je izabran na izborima 1996. godine i od tada je ponovo biran za predsednika svakih pet godina, tako da završava peti mandat na čelu Gambije.

Džameh je samo pre dva dana rekao da je njegova pobeda takoreći osigurana voljom Alaha.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.