U trendu

Predsednik Moldavije imenovao prelaznog premijera

Predsednik Moldavije Nikolae Timofti imenovao je danas predsednika prelazne vlade nakon što je parlament izglasao nepoverenje vladi Velerijua Sterleta osumnjičenog za korupciju.

Timofti je imenovao dosadašnjeg potpredsednika vlade Georga Bregu za premijera do imenovanja nove vlade.

Brega je rekao da će uložiti „sve neophodne napore“ da nova vlada bude imenovana što je pre moguće.

Napetost unutar proevropske vladajuće koalicije porasla je od 15. oktobra i hapšenja Vlada Filata, premijera od 2009. do 2013. godine zbog optužbi da je primio mito od 260 miliona dolara i sumnji u umešanost u veliku bankarsku proneveru. Iz tri banke nestalo je 1,5 milijardi evra uoči izbora 2014. godine.

Strelet, treći premijer ove godine, kritikovao je jednu od partija vladajuće koalicije zato što se pridružila opozicionim levičarskim strankama, Komunističkoj partiji i Socijalističkoj partiji i glasala protiv njega.

Parlament ima tri meseca da odobri novu vladu, u protivnom moraju da se održe prevremeni izbori.

Strelet je ranije rekao da neće da podnese ostavku, jer bi to značilo da priznaje optužbe protiv njega o korupciji, a usledilo bi i odlaganje pregovora s Medjunarodnim monetarnim fondom.

Moldavija je potpisala sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom 2014. godine uprkos protivljenju Rusije. Rusija je tada uvela bojkot uvoza voća, povrća i vina iz Moldavije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.