U trendu

Predstavnici Foklsvagena izvinili se na sajmu automobila u Tokiju

Jedan od direktora Folksvagena Herbert Dis izvinio se danas na sajmu automobila u Tokiju zbog skandala oko varanja na testovima za izduvne gasove, i najavio odlaganje lansiranja novog dizel modela u Japanu.

Šef Folksvagenove filijale u Japanu Sven Stajn pojavio se na Fokslvagenovom štandu pre Disa, naklonio se posetiocima i tako ostao nekoliko sekundi, kako bi se izvinio na način na koji to čine Japanci.

Dis, koji je direktor za putnička vozila u Folkskvagnu, nije napravio taj tradicionalni japanski naklon.

„Želeo bih da se izvinim u ime moje cele kompanije“, rekao je Dis, koji je nedavno došao u Folksvagen od BMV-a.

On je naglasio da je prioritet da se problem otkloni, da se otkrije kako se to dogodilo i da se osigura da se takav skandal nikad ne ponovi.

„Činimo sve što možemo da povratimo poverenje u naš brend“, rekao je Dis.

Stajn i Dis su zatim prikazali novi model hibridnog terenskog vozila.

Lansiranje novog dizel modela u Japanu planirano za prvi kvartal iduće godine, biće odloženo do druge polovine godine, navela je kompanija.

Iako to vozilo nema istu vrstu dizel motora kao onaj koji je uključen u skandal Stajn je rekao da žele da odlože da bi umirili kupce.

Japanskim tržištem dominiraju lokalni proizvodjač kao što su Tojota i Honda, ali Folksvagen relativno dobro prolazi u odnosu na svoje američke konkurente i prodaje oko 60.000 vozila u Japanu godišnje.

U globalnoj prodaji vozila, Folksvagen je bio na prvom mestu u prvoj polovini godine ispred Tojote, ali posle trećeg kvartala Tojota je došla na vrh. Skandal je izbio u septembru, odnosno na kraju tog kvartala.

Kada je upitan da li Folksvagen može ponovo da bude prvi Dis je odgovorio da to nije prioritet i da je sada prioritet ponovo zadobijanje poverenja kod kupaca.

„Onda ćemo govoriti o udelu u tržištu“, rekao je Dis.

Folksvagen je polovinom septembra dospeo u centar skandala, kada su američke vlasti otkrile u njegovim vozilima softver koji „vara“ prilikom kontrole izduvnih gasova.

Zbog toga je nemački proizvodjač bio prinudjen da samo u EU povuče oko 8,5 miliona dizel-automobila a očekuju ga i novčane kazne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar