U trendu

Preko partijske knjižice do „penzije” od 6.000 evra

Otići u penziju sa 37 godina, posle samo dve godine rada u državnoj službi a uz mesečnu nadoknadu od više od 6000 evra, čini se kao neostvarivi san. Međutim, zahvaljujući partijskog knjižici koja ju je dovela u državnu službu ovaj „san” je java za doskorašnju portparolku gradonačelnika Berlina, Danijelu Augenštajn. To je izazvalo potpunu nevericu među žiteljima Berlina koji inače grca u dugovima, brojnim komunalnim problemima i visokoj nezaposlenosti.

Dok su političari, analitičari i komentatori još analizirali rezultate nedavnih berlinskih izbora, koji su u parlament ovog grada sa statusom pokrajine uveli prvi put predstavnike desničarsko-populističke Alternative za Nemačku (AfD), javnost je zaprepastilo otkriće lokalnog dnevnog lista „Berliner morgenpost” o tome sa kojim finansijskim privilegijama iz državne službe odlazi doskorašnja šefica za odnose sa medijima berlinske vlade.

Mesecima pred izbore, pojedini listovi poput „Tagesšpigla” izveštavali su o „nepremostivim razlikama” između portparolke i aktuelnog gradonačelnika Berlina Mihaela Milera, inače funkcionera Socijaldemokratske partije (SPD). Iako su berlinske vlasti demantovale takve tvrdnje, uočljivo je bilo odsustvo Augenštajnove sa gradonačelnikovih konferencija za medije usred žestoke predizborne kampanje, što je pravdano time da je ova diplomirana politikološkinja sa članskom kartom SPD-a koristila preostali godišnji odmor. Međutim, dva dana posle izbora na kojima je SPD ostao i dalje vodeća partija u glavnom gradu Nemačke, ali sa znatno manje glasova, što mu sada otežava formiranje vladajuće koalicije, objavljeno je da portparolka gradonačelnika odlazi u takozvanu privremenu penziju, što je privilegija koju u Nemačkoj mogu da uživaju državni službenici. I to možda ne bi bilo čudno da mediji nisu utvrdili da će ova novopečena „penzionerka” u svojoj 37. godini, zahvaljujući tome što je nepune dve godine bila u državnoj službi, naredne dve godine primati podeblji „penzionerski ček”.

Prema saznanjima portala političkog magazina „Špigl”, prva tri meseca privremene penzije Augenštajnova će primati punu platu, što je mesečno „oko 8.906 evra”, jer je ona kao portparol imala funkciju pokrajinskog sekretara. Povrh toga, prema zakonu ona ima pravo da prima 71,75 odsto pune plate, što je u njenom slučaju negde oko 6.385 evra, i to u trajanju onoliko koliko je bila zaposlena u državnoj službi.

Budući da je ona postala portparolka u decembru 2014, to znači da će u izdašnim finansijskim privilegijama uživati još 21 mesec, pri čemu „Berliner morgenpost” ističe da bi ukupnu sumu koju će dobijati od države moglo da smanji to ukoliko ima još neki prihod. Ali, ako ne bude zarađivala sa neke druge strane, ova nekadašnja portparolka gradonačelnika uživaće dve godine u tome da ne radi ništa a da mesečno prima bezmalo tri prosečne plate u Nemačkoj.

Na ovo otkriće društvene mreže u Nemačkoj su se usijale od komentara pa se  kabaretski umetnik i TV voditelj Kristof Zis se našalio da je ovo možda novi model reforme penzionog sistema koji će socijaldemokrate predložiti pred nadolazeće nemačke savezne parlamentarne izbore. On je objavio i fotografiju Augenštajnove kako gleda Milera uz potpis „Berlinski model: može li penzija da dođe u trideset sedmoj?”

Međutim, komentator regionalnog javnog servira NDR Andrej Rajzin smatra da su u izveštavanju o ovom slučaju nemački mediji podlegli populizmu te da namerno o novcu koji će Augenštajnova primati pišu kao o „penziji” a ne kao „privremenim isplatama”. Prema Rajzinovom mišljenju, već se može pretpostaviti kako se „obični ljudi na ulici” zaprepašćuju kako ona sa 37 godina prima penziju od oko 6.000 evra dok njihova penzija posle punog radnog veka iznosi tek oko hiljadu evra. To, ističe on, samo gura nezadovoljne ljude da glasaju za AfD.

Rajzin objašnjava je „privremeno penzionisanje” Augenštajnove zapravo uobičajena procedura koja je propisana u članu 31 Zakona o državnim službenicima u kojima se navodi da politički nameštenici moraju da budu u skladu sa „osnovnim gledanjima i ciljevima vlade” te da ukoliko poslodavac ima sumnje u njihovo poverenje može da im bude odobreno „prevremeno penzionisanje”.

„Prilikom svake promene vlade, brojni politički zvaničnici su zamenjeni u okviru ove procedure. Uskoro će se to dogoditi i u Berlinu”, piše ovaj komentator i ukazuje da će iste privilegije dobiti brojni demohrišćanski pokrajinski sekretari, jer malo je verovatno da će ostati na pozicijama budući da SPD neće više biti u koaliciji sa demohrišćanima, već sa Levicom i Zelenima.

Zbog privilegija ovih brojnih političkih nameštenika, ne samo u Berlinu, već i u svim nemačkim saveznim pokrajinama, dosad se nije pravilo mnogo medijske buke.

(Nenad Radičević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.