U trendu

Premijeri Višegradske grupe na samitu u Pragu odbiće kvote za izbeglice

Premijeri Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske popodne na vanrednom samitu Višegradske grupe u Pragu nameravaju da ponovo odlučno odbiju preraspodelu izbeglica po obavezujućim kvotama a spremaju se da zatraže od EU da konačno počne da sprovodi već dogovoreno – borbu protiv bandi krijumčara izbeglica i kontrolu spoljašnjih šengenskih granica.

„I kada bi pristali da preraspodelimo izbeglice po obavezujućim kvotama, većina ionako smera u razvijene zemlje kao što je Nemačka ili Skandinavija i neće ostati kod nas. To neće funkcionisati a da ih zadržimo morali bi onda da odustanemo od slobode kretanja i obnovimo unutrašnje granice u EU“, kazao je danas češkom radiju domaćin samita češki premijer Bohuslav Sobotka.

Češki premijer poručio je da nisu potrebni uopšte neki novi samit EU povodom izbeglica, već da Evropska komisija mora da počne da insistira da se sprovedu mere koje su već dogovorene u aprilu i junu, kao što ume da insistira da se sprovode neke njene nebitne i manje važne smernice.

„Mi smo već imali dva samita EU. Izbeglička kriza se neće rešiti stalnim sastajanjem u Briselu“, kazao je češki premijer i podsetio da je već dogovoreno da se krene oštro protiv krijumčara izbeglica, posebno na Sredozemnom moru, zaštiti bolje spoljašnja šengenska granica i otvore na
njoj sabirni centri za izbeglice gde bi se izvršila selekcija ko zaista ima pravo na zaštitu. 

„Očigledno je da sistem identifikacije i registracije izbeglica ne funkcioniše“, kazao je Sobotka i pitao kako je moguće da se u Mađarskoj ođednom nađe takav broj izbeglica koje su vec prvo stigle u jednu šengensku zemlju a zatim prešli ceo Balkan.

Sobotka je rekao da je cilj ovog vanrednog hitnog samita V4 da zemlje te grupe usvoje zajednički koordinirani stav sa kojim će nastupati u razgovoru o izbegličkoj krizi sa evropskim partnerima.

Eva Kopač, Bohuslav Sobotka, Robert Fico i Viktor Orban nameravaju takođe da poruče da jeste neophodno pomoći ljudima koji beže spasavajući gole živote od rata i nemaju kuda da se vrate, ali da nije moguće da Evropa otvori širom vrata ekonomskim imigrantima kojih je prema procenama srednjeevropskih zvaničnika u sadašnjem talasa ogromna većina.

„Poljska ne može sebi da dopusti luksuz da prima ekonomske imigrante“, kazala je juče i poljska premijerka Eva Kopač.

Istovremeno kada i premijeri sastaće se u Pragu i češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec i njegov slovački kolega Robert Kalinjak da razmotre eventualne mere i saradnju ukoliko bi Mađarska digla rampu izbeglicama da pođu ka Nemačkoj i Skandinaviji što bi izbeglički talas prenelo u Slovačku i Češku.

U ponedeljak će se u Bratislavi vanredno povodom daljih mera u izbegličkoj krizi sastati austrijski kancelar Verner Fajman i premijeri Češke Bohuslav Sobotka i Slovačke Robert Fico.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.